Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Barnier wil strenge regels voor grondstoffenmarkten

Barnier wil strenge regels voor grondstoffenmarkten
14 jan 2010 om 12:47

De Franse politicus Michel Barnier, de opvolger van euro-commissaris voor de interne markt Charlie McCreevy, wil de handel in grondstoffenderivaten aan banden leggen. Tijdens de hoorzitting voor zijn kandidatuur in het Europese Parlement noemde Barnier speculeren op hogere grondstofprijzen "schandalig”, zo meldt De Tijd. De toekomstige euro-commissaris stelde dat bijna 90 procent van de marktbewegingen op de derivatenmarkt niet zichtbaar is voor toezichthouders.  Daarom is volgens de Fransman betere regulering van de grondstoffenmarkt en de rest van de financiële sector noodzakelijk. Om zijn standpunt kracht bij te zette, quote Barnier Adam Smith: “de markt kan niet functioneren zonder regels en ethiek.”

Tegelijkertijd probeerde Barnier de City gerust te stellen over zijn kandidatuur. Volgens het Londense financiële hart is de Franse politicus een vazal van president Sarkozy. Sarkozy noemde de nominatie van Barnier “een overwinning.”

 

Barnier zei echter geen orders van Parijs noch van Londen op te volgen. Daarnaast beaamde hij het belang van de City voor de Britse economie. “Er zijn vijf a zes miljoen jobs gelinkt aan die sector. Maar er zijn regels nodig”, aldus de Fransman.

De Londen Metal Exchange is samen met de Chicago Board of Trade en de Chicago Options Exchange een van de belangrijkste grondstoffenbeurzen.

 

Door: Arne Petimezas, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.