Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Chinese vastgoedprijzen stijgen fors in december

Chinese vastgoedprijzen stijgen fors in december
14 jan 2010 om 13:07

De vastgoedprijzen in China zijn in december fors op het hoogste tempo in 18 maanden tijd gestegen, zo meldt BBC News. Afgelopen maand gingen de vastgoedprijzen in China met 7,8 procent omhoog op jaarbasis. In november was er nog sprake van een toename van 5,7 procent. De sterke stijging van de vastgoedprijzen komt nadat banken in 2009 een recordbedrag van omgerekend 1,5 biljoen dollar uitleenden. Daarvan werd een groot deel gebruikt voor investeringen in vastgoed.

 

De vastgoedspeculatie was voor de Amerikaanse kredietbeoordelaar Fitch reden om aan de bel te trekken. Fitch liet in een reactie weten “bezorgd te zijn over een eventuele verslechtering van de kwaliteit van activa van banken.”

 

Eind december waarschuwde Chinese premier Wen Jiabao dat de prijzen van vastgoed in sommige stedelijke regio’s te hard stijgen. “Terwijl de vastgoedmarkt dit jaar snel aan het herstellen is, zijn huizenprijzen in een aantal steden te snel omhoog aan het gaan,” aldus Wen.

 

Chinese centrale bank

De People’s Bank of China (PboC) verhoogde gisteren de rente met 8 basispunten onverwacht sterk. Daarnaast stelde de centrale bank de vereiste cash reserve ratio, een kasreserve die banken verplicht zijn aan te houden, met 50 basispunten naar boven bij tot 16 procent.

 

Door: Joeri Zwart, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.