Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Trichet – `Geen voorkeursbehandeling voor Griekenland`

Trichet – `Geen voorkeursbehandeling voor Griekenland`
14 jan 2010 om 17:24

Jean-Claude Trichet, de president van de Europese Centrale Bank (ECB) heeft het idee dat Griekenland of andere landen gedwongen worden de Europese Monetaire Unie (EMU) te verlaten vanwege slechte overheidsfinanciën een “absurde hypothese” genoemd. Dat zei Trichet tijdens de persconferentie naar aanleiding van het rentebesluit van de ECB. Tegelijkertijd benadrukte de ECB-president dat “geen enkele regering en geen enkele staat hoeft te rekenen op een voorkeursbehandeling.”

 

De centrale bank verlaagde naar aanleiding van de kredietcrisis en de recessie de vereiste rating voor onderpand naar BBB. Voor het einde van het jaar wil de ECB de ratingsvoorwaarden optrekken naar A-. Dat zou een probleem kunnen zijn voor Griekse staatsobligaties, die vanwege het grote begrotingstekort van het land door Amerikaanse kredietbeoordelaars zijn verlaagd. Fitch heeft momenteel een rating van BBB+ voor Griekenland, en Standard & Poor’s geeft schulden van het land een A-/A-2.

Griekenland kampt momenteel met een begrotingstekort van 12,7 procent van het BBP, ver boven de EMU-limiet van 3 procent. De staatsschuld van het land zal volgens de Europese Commissie dit jaar stijgen van 112,5 procent van het BBP tot meer dan 135 procent van het BBP in 2011.

Op 6 januari waarschuwde Jürgen Stark, een bestuurslid van de ECB, Griekenland over haar financiële huishouding. Stark zei tegenover een Italiaanse zakenkrant dat “wie verwacht dat EU-lidstaten uiteindelijk de portemonnee trekken om Griekenland bij te staan, het bij het verkeerde eind heeft.” De Griekse minister van Financiën George Papaconstantinou zei die dag tegenover Bloomberg “geen bail-out te verwachten” omdat het land de “noodzakelijke stappen neemt” om het tekort terug te dringen.

 

Door: Arne Petimezas, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.