Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursupdate: AEX licht hoger in ochtendhandel

Beursupdate: AEX licht hoger in ochtendhandel
15 jan 2010 om 12:29
Verwachtingen voor 2010 zetten Fugro hoger De AEX staat rond de klok van 12 uur op een plus van 0,2 procent op 342,19 punten. De AMX doet het nog een stapje beter met een plus van een half procent. Vanmiddag staan er in Amerika diverse macro- en bedrijfscijfers op de agenda en die zullen van grote invloed zijn op de richting van de koersen tijdens de laatste handelsuren van deze week. Onder de stijgers op de AEX vandaag zwaargewicht Shell en Fugro en Heineken. Uitgever Wolters Kluwer is met een plus van 2,3 procent echter de grootste stijger. Fugro dankt zijn koersstijging aan de verwachtingen van het bedrijf dat het investeringsniveau voor het zoeken naar nieuwe energiebronnen in 2010 met 10 procent zal worden opgeschroefd, mits de olieprijs niet onder de 70 dollar per vat zakt.

 

Advieswijziging voor ArcelorMittal

ArcelorMittal heeft van Danny van Doesburg, analist bij SNS Securities, een lager advies gekregen. Van Doesburg verlaagde zijn advies naar Reduce van Buy en hanteert hierbij een koersdoel van 33, wat voorheen 31 euro was. SNS is van mening dat de aandelen inmiddels tegen een premium van 15 tot 20 procent worden verhandeld. De staalsector kreeg de afgelopen weken met flinke koersstijgingen te maken. In oktober 2009 -toen SNS zijn Buy advies uitbracht- was er nog sprake van een korting van 5 procent. Om de huidige koersstijgingen bij te kunnen houden, moeten de staalprijzen met 10 tot 20 procent toenemen. Van Doesburg is van mening dat dit voor 2010 een weinig realistisch scenario is. ArcelorMittal beschikt over enige bescherming tegen stijgende kosten door zijn relatief hoge mate van zelfvoorziening. Desondanks is voor ArcelorMittal het einde van de koersstijging vrijwel in zicht. Reden om het koersdoel op 33 euro te stellen.

 

Cijfers Intel van invloed op ASMi en ASML

 

Intel maakte donderdagavond bekend dat het in het vierde kwartaal van 2009 een winst heeft gerealiseerd van 2,3 miljard dollar. De omzet nam toe met 28 procent tot 10,6 miljard dollar. De voornaamste reden voor de groei is de grotere vraag naar laptops. Voor het eerste kwartaal van 2010 gaat de chipfabrikant uit van een omzet van 9,7 miljard dollar. Aangezien Intel verantwoordelijk is voor bijna een derde van de omzet van de front-end activiteiten van het Nederlandse ASMi , zal de onderneming profiteren van de toenemende productie bij Intel. In combinatie met nieuwe klanten die ASMi zal binnenhalen, rekent SNS Securities op een omzetverhoging van de front-end activiteiten van 55 procent in 2010.

 

Intel is de belangrijkste, en vrijwel enige, klant van Nikon voor immersion litho. Het feit dat de andere grote afnemers allen klant bij ASML zijn en zij de zogenoemde capex (de kosten voor ontwikkeling of levering van niet-verbruikbare onderdelen van een product of systeem) naar mening van SNS meer zullen laten toenene dan Intel, impliceert dat ASML zijn marktaandeel zal zien toenemen in 2010.

 

Door: Robert du Bois, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.