Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Expiratie-vrijdag levert verlies op Damrak op

Expiratie-vrijdag levert verlies op Damrak op
15 jan 2010 om 18:03

De beurs van Amsterdam is vrijdag met verlies gesloten. Hoewel de start van de handelsdag nog positief was, zakten de koersen in de middaghandel in het rood. Macro- en bedrijfscijfers konden beleggers wereldwijd niet bekoren. Hoewel JP Morgan een fraaie winststijging boekte, schrokken beleggers van de enorme voorziening die de bank nam op zijn consumentenkredieten, maar liefst 2 miljard dollar. De universiteit van Michigan maakte bekend dat het Amerikaanse consumentenvertrouwen licht was opgelopen. Beleggers hadden echter gerekend op een sterkere stijging. Tot slot was het vandaag ook de derde vrijdag van de maand, wat betekende dat de optie-expiratie plaatsvond. Dit zorgt traditioneel voor een lichte daling van de koersen.

 

De AEX sloot uiteindelijk op 337,99 punten, een verlies van -0,77 procent. De AMX dook ook in het rood, maar wist het verlies te beperken tot -0,42 procent op 537,21 punten.

 

Stijgers en dalers

Aan kop vandaag Heineken met een koerswinst van 2,7 procent, mogelijk nog de nawerking van de overname van de Mexicaanse brouwer Femsa. Ook bouwbedrijf Heijmans deed het goed en zag zijn beurswaarde met 2,2 procent toenemen. Arcadis, USG People en Fugro scoorden allen een plus van 1,5 tot 2,0 procent. Fugro dankt zijn koersstijging aan de verwachtingen van het bedrijf dat het investeringsniveau voor het zoeken naar nieuwe energiebronnen in 2010 met 10 procent zal worden opgeschroefd, mits de olieprijs niet onder de 70 dollar per vat zakt.

 

ING en Aegon op verlies onder dreiging van de bankentaks uit Amerika Bij de dalers vandaag ING aan kop. Het bankaandeel verloor 2,5 procent als gevolg van de bankheffing die in Amerika zal worden opgelegd. EVO Securitities schat in dat ING voor 67 miljard euro aan verplichtingen heeft in Amerika. Alle banken met een balanstotaal van meer dan 50 miljard dollar die overheidshulp hebben ontvangen, moeten meebetalen aan de kosten van het Troubled Asset Relief Program. ArcelorMittal verloor 2,2 procent. Danny van Doesburg van SNS Securities concludeerde dat voor de staalreus het einde van de koersstijging vrijwel in zicht is. Reden om het koersdoel op 33 euro te stellen en het advies voor het fonds te verlagen naar Reduce. Evenals ING, moet ook Aegon vrezen voor de bankentaks in Amerika. Het aandeel verloor 2,1 procent. Aalberts Industries verloor 1,9 procent en Randstad 1,7 procent. Opvallend dat de uitzender uit de AEX verliest, waar de concurrent uit de AMX wel weet te winnen. Dat beleggers nu voor USG kiezen, komt omdat “beleggers Randstad wat duur vinden geworden.” Daarnaast is de verwachting dat positieve marktdata voor uitzenders uit het buitenland zich ook op korte termijn kan gaan vertalen naar de Nederlandse markt, aldus de analist. Tot slot is het koersherstel bij USG People in de afgelopen periode vrijwel uitgebleven waardoor het nu een inhaalslag maakt.

 

Tussenstand Wall Street

De Dow Jones-index noteert even voor zes uur op een stand van 10.591 punten, een verlies van 1,1 procent. DE S&P verliest 1,2 procent en de Nasdaq is drager van de rode lantaarn met een min van 1,3 procent.

 

Door: Robert du  Bois, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39 93

 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.