Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursupdate: eerste kwartaalcijfers gepresenteerd

Beursupdate: eerste kwartaalcijfers gepresenteerd
16 jan 2010 om 09:30

De AEX is in de afgelopen week enkele punten van zijn plaats gekomen, de hoofdindex sloot op 337,99 punten waar dit een week eerder net onder de 342 punten het geval was. De eerste bedrijfscijfers over het vierde kwartaal werden gepresenteerd en Heineken deed een fikse overname. Het was tevens de laatste keer dat printerfabrikant Océ cijfers presenteerde als zelfstandige organisatie, nu Canon de overname van het bedrijf grotendeels rond heeft.

 

Grote overname voor Heineken goed ontvangen

Heineken maakte maandag een koerswinst van bijna 5 procent nadat de bierbrouwer het Mexicaanse Femsa overnam voor 3,8 miljard euro. Heineken betaalt de overname met aandelen. Femsa krijgt een belang van 12,5 procent in Heineken en 14,9 in Heineken Holding. Volgens analisten van SNS is Heineken gedwongen tot de overname van Femsa uit strategische noodzaak. De Amsterdamse bierbrouwer is vooral aanwezig op de volwassen biermarkten in het westen, maar ondervertegenwoordigd in de opkomende landen. Volgens de analisten van SNS moet Heineken relatief veel op tafel leggen voor Femsa. Het bedrijf betaalt voor de Mexicaanse bierbrouwer ongeveer 11 keer de EBITDA, waardoor het zes jaar duurt voordat de overname positief bijdraagt aan het bedrijfsresultaat. Volgens Kris Kippers van Petercam is de overname van Femsa door Heineken een “goede zet,” vooral doordat  de Amsterdamse bierbrouwer zich niet in de schulden hoeft te steken voor de acquisitie.

 

Laatste maal kwartaalcijfers zelfstandig Océ

Océ heeft in het vierde kwartaal een nettoverlies geleden van 23 miljoen euro tegenover een nettowinst van 1 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar en een nettoverlies van 25 miljoen euro in het derde kwartaal. Dat meldt Océ in een persbericht. De omzet van de printerfabrikant uit Venlo daalde op jaarbasis met 15 procent tot 683 miljoen euro (631 miljoen euro in derde kwartaal), terwijl het bedrijfsresultaat verslechterde van 16 miljoen euro tot 7 miljoen euro negatief. Analisten geraadpleegd door ABM Financial News noemden de resultaten van Océ (iets) tegenvallend en voorzien een moeilijk jaar voor het concern.

 

Intel geeft beleggers wat ze willen

Intel maakte donderdagavond bekend dat het in het vierde kwartaal van 2009 een winst heeft gerealiseerd van 2,3 miljard dollar. De omzet nam toe met 28 procent tot 10,6 miljard dollar. De voornaamste reden voor de groei is de grotere vraag naar laptops. Voor het eerste kwartaal van 2010 gaat de chipfabrikant uit van een omzet van 9,7 miljard dollar. Aangezien Intel verantwoordelijk is voor bijna een derde van de omzet van de front-end activiteiten van het Nederlandse ASMi , zal de onderneming profiteren van de toenemende productie bij Intel. In combinatie met nieuwe klanten die ASMi zal binnenhalen, rekent SNS Securities op een omzetverhoging van de front-end activiteiten van 55 procent in 2010.

 

Door: Robert du Bois, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.