Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursblik: `cijfers ASML vlak in vierde kwartaal`

Beursblik: `cijfers ASML vlak in vierde kwartaal`
18 jan 2010 om 15:02

De vierde kwartaalcijfers van ASML blijven relatief vlak ten opzichte van het derde kwartaal. Dat zegt Margartia Shevtsova, analist bij Keijser Capital. Shevtsova gaat uit van een nettowinst van 44,5 miljoen euro bij een omzet van 567 miljoen euro. Het orderboek heeft naar verwachting een waarde van 798 miljoen euro. In het derde kwartaal verraste ASML door onverwacht zwarte cijfers te schrijven. In de maanden juli, augustus en oktober kwam de omzet uit op 555 miljoen euro, en bedroeg de nettowinst 20 miljoen euro. De waarde van het orderboek was 777 miljoen euro.

 

Afgelopen maanden werd het nieuws over ASML steeds positiever van toon. ASML-topman Peter Wennink zei halverwege november 2009 dat het orderboek over het vierde kwartaal minstens even goed gevuld is als in de voorgaande drie maanden. Daarnaast verhoogden kredietbeoordelaars Moody’s en Fitch eind vorig jaar hun outlook van Negatief naar Stabiel vanwege een goede orderinstroom en dankzij betere omstandigheden op de markt voor halfgeleiders. Verder leeft bij sommige beleggers de verwachting dat de spectaculaire kwartaalcijfers van Intel betekenen dat ASML ook beter dan verwachte prestaties heeft neergezet over de laatste drie maanden van 2009.

Maar ook Jos Versteeg, analist bij Theodoor Gilissen, verwacht ditmaal geen klapper met de vierde kwartaalcijfers. Versteeg verwacht dat de cijfers “weinig af zullen wijken van wat ASML zelf naar buiten heeft gebracht.” De toeleverancier van de halfgeleiderindustrie gaf zelf een guidance af voor de omzet van iets meer dan 500 miljoen euro. Dat betekent een bedrijfsreultaat van 61 miljoen euro een een nettowinst van 50 miljoen euro, aldus de analist.

 

Onzekerheid over tweede helft van 2010

Volgens Shevtsova is het voor beleggers interessanter om in het geval van het vroeg-cyclische ASML naar de toekomst te kijken in plaats van bij het verleden stil te staan. “Alles wat ze over de markt zeggen is zeer belangrijk”, aldus de analist. Shevtsova stelt dat het bestuur van het bedrijf zich al relatief optimistisch heeft uitgelaten over het eerste en tweede kwartaal van 2010. Maar volgens de analist gaat het vooral om de uitspraken over de tweede helft van het jaar. Daaruit moet blijken of ASML meer capaciteitsorders in de wacht kan gaan slepen. Tot nog toe bestond het orderboek grotendeels uit orders voor technologie-overdracht, aldus de analist. Ook is Shevtsova benieuwd of, naast grote bedrijven, ook kleinere afnemers in grotere getalen te vinden zullen zijn in het orderboek van ASML.

 

Evenals Shevtsova kijkt Versteeg vooral naar de uitspraken van ASML over de tweede helft van 2010. Versteeg stelt dat “je mag verwachten dat klanten van ASML in de loop van het jaar capaciteit gaan uitbreiden.” Maar juist hier houdt de analist een slag om de arm. Versteeg bespeurt een trend dat afnemers van ASML duidelijk voorzichtiger zijn geworden met uitbreidingsinvesteringen. De analist wijt dat onder andere de onzekerheid over het economisch herstel in de tweede helft van het jaar, als de stimuleringsuitgaven van overheden aflopen en centrale banken een stap terug doen.

 

Update 13:55: toegevoegd gesprek met Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

Correctie: Nettowinst moet 20 en geen 39 miljoen euro zijn.

Door: Arne Petimezas, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.