Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Optimisme wint nipt op Damrak

Optimisme wint nipt op Damrak
18 jan 2010 om 17:49

Beursplein 5 is de week goed begonnen. Kort na opening schoten de koersen in het rood om vervolgens de weg naar boven weer te vinden. Uiteindelijk sloot de AEX op 339,03 punten, een winst van 0,3 procent. De AMX sloot op vrijwel dezelfde stand als het afgelopen vrijdag deed, 537,16 punten. Uit Amerika hoefde de Amsterdamse beurs maandag geen steun te verwachten. In verband met Martin Luther King Day hield de meest toonaangevende beurs van de wereld de deuren gesloten. De komende vier dagen beloven echter spannend te worden.

 

CSM is maandag spekkoper op Damrak Stijgers en dalers

AMG was vandaag de gebeten hond op het Damrak. Het fonds verloor 3,1 procent van zijn beurswaarde. Navigatiespecialist TomTom daalde 2,8 procent in waarde en uitzender USG People moest, na de afgelopen tijd flink in waarde te zijn gestegen, een dagverlies van 2,1 procent incasseren. Arcadis verloor 1,7 procent en buizenfabrikant Wavin 1,4 procent. Bij de stijgers ging CSM aan kop met een plus van 2,2 procent, op de hielen gevolgd door bouwbedrijf Heijmans dat afgerond eveneens 2,2 procent won. Nutreco won nipt meer dan 2,0 procent en Philips en ING waren binnen de AEX de goudhaantjes met een winst van respectievelijk 1,5 en 1,4 procent.

 

`Nout Wellink verzuimde in te grijpen`

Sweeder van Wijnbergen, eerder topambtenaar bij Economische Zaken, heeft de president van De Nederlandsche Bank (DNB) flink aangevallen. Tegen de Commissie Kredietcrisis, voorgezeten door Jan de Wit, liet de professor weten dat Nout Wellink meermaals heeft verzuimd om tijdig in te grijpen. Van Wijnbergen noemde ABN Amro, DSB Bank en Icesave. In elk van de drie gevallen had Wellink eerder op de rem moeten trappen, maar hij weigerde dit waardoor de schade flink groter uitpakte dan noodzakelijk was geweest. Van Wijnbergen stond niet alleen in zijn kritiek , ook Coen Teulings van het Centraal PlanBureau en oud-minister van Financien Onno Ruding wezen op het falen van de toezichthouder. 

 

Vooruitblik ASML cijfers vierde kwartaal

De vierde kwartaalcijfers van ASML blijven relatief vlak ten opzichte van het derde kwartaal. Dat zegt Margartia Shevtsova, analist bij Keijser Capital. Shevtsova gaat uit van een nettowinst van 44,5 miljoen euro bij een omzet van 567 miljoen euro. Het orderboek heeft naar verwachting een waarde van 798 miljoen euro. In het derde kwartaal verraste ASML door onverwacht zwarte cijfers te schrijven. In de maanden juli, augustus en oktober kwam de omzet uit op 555 miljoen euro, en bedroeg de nettowinst 39 miljoen euro.

 

ABN Amro start volgen Delta Lloyd

Analisten van ABN Amro zijn Delta Lloyd gaan volgen met een positieve beoordeling. De verzekeraar krijgt een Kopen advies en een koersdoel van 20,00 euro. Belangrijkste reden voor de positieve inschatting van Delta Lloyd zijn de aantrekkelijke waardering, de solide kapitaalratio’s en het lange termijn groeipotentieel van het bedrijf. Daarnaast verwachten de analisten dat de verzekeraar zal profiteren van het herstel van de economie en de financiële markten. Het fonds verloor maandag, ondanks het nieuws van ABN, toch een halve procent aan beurswaarde.

 

Door: Robert du Bois, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.