Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

`Kraft neemt Cadbury voor 19 miljard dollar over`

`Kraft neemt Cadbury voor 19 miljard dollar over`
19 jan 2010 om 09:18

Kraft Foods is dichtbij een overname van de Britse snoepfabrikant Cadbury, zo meldt de Wall Street Journal. Kraft zou 19,44 miljard dollar op tafel willen leggen voor Cadbury. De Britse snoepfabrikant wees een eerder bod uit september van 16,8 miljard dollar (10,3 miljard pond) – dat vrijdag een waarde had van omgerekend 762 pence per aandeel –  meerdere malen in klare taal af. In een serie verbale aanvallen op het Amerikaanse voedingsmiddelenconcern zei Cadbury-voorzitter Roger Carr nog op 12 januari tegen aandeelhouders dat “Kraft niet het bedrijf moet stelen met een ondermaats bod.” Cadbury heeft steeds volgehouden dat het minstens 800 pence per aandeel waard is.

Het bod van 19 miljard dollar komt neer op een bedrag van 850 pence per aandeel, waarvan 500 pence in contanten wordt betaald en de rest in aandelen Kraft. Daarmee lijkt het Amerikaanse bedrijf te hebben toegegeven aan de eisen van Cadbury. Maar het betekent ook dat Cadbury een andere houding zal moeten gaan aannemen ten opzichte van Kraft. Het Britse bedrijf heeft meerdere malen de voorkeur uitgesproken voor een overname door het rivaliserende Hershey. Carr en Cadbury-CEO Todd Stizer hebben zich daarnaast met enige regelmaat zeer kritisch uitgelaten over het bestuur van Kraft, en het “lage groeimodel” van het Amerikaanse bedrijf.

Zowel Cadbury en Kraft moeten bij een overname hun aandeelhouders gaan overtuigen dat de juiste partner is gevonden. Cadbury zal bij een aantal grote institutionele beleggers moeten betogen dat nu het moment is gekomen om hun belang van de hand te doen. Kraft moet onder andere aan Berkeshire Hathaway gaan uitleggen dat het niet te veel betaald voor het Britse bedrijf. Het bedrijf van Warren Buffett vond het eerste bod van Kraft al aan de hoge kant.

 

Correctie 10:46: overnamebedrag moet geen 19 maar 19,44 miljard dollar zijn.

Door: Arne Petimezas, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.