Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Banken VS zetten Damrak lager

Banken VS zetten Damrak lager
20 jan 2010 om 18:11

De AEX heeft vandaag flink moeten inleveren vanwege over het algemeen tegenvallende cijfers van Amerikaanse banken. De dag begon matig met een verlies van enkele tienden procent. Gedurende de ochtendhandel kwakkelde de index rond het slot van dinsdag, terwijl de andere beurzen van Europa al verder waren weggezakt. Dat de AEX het hoofd nog geruime tijd boven water wist te houden kwam doordat de index zich vastklampte aan de onverwacht sterke cijfers van ASML. Toen bleek dat Wall Street lager ging openen op de kwartaalcijfers van de banken was de kans op een hoger slot voor het Damrak echter verkeken. Uiteindelijk sloot de AEX 1,55 procent lager op 335,07 punten. De AMX deed het wat minder slecht met een verlies van 0,43 procent op 537,03 punten. Op de andere beurzen van Europa liepen de verliezen aan het einde van de dag sterker op dan in Amsterdam. De belangrijkste indices van de beurzen van Frankfurt, Parijs en Londen verloren tussen de 1,7 en 2,1 procent.

Stijgers en dalers

ASML op winst na kwartaalcijfers ASML was de onbetwiste winnaar op het Damrak. Het fonds wist in de tweede helft van de handelsdag winstnemingen grotendeels af te slaan, waardoor 3,11 procent werd gewonnen op een slot van 23,38 euro. Op de tweede plaats stond Aalberts Industries, dat wel een deel van de winst moest prijsgeven. Na een koersstijging van meer dan 5 procent sloot het fonds uiteindelijk 2,82 procent hoger. CSM ging met 1,99 procent omhoog. ASMI kon zich optrekken aan ASML, en won 1,32 procent. Elsevier was, naast ASML en branchegenoot Wolters Kluwer, een van de weinige lichtpuntjes op de AEX met een winst van 1,01 procent.

ING was hekkensluiter dankzij de rits aan Amerikaanse bankcijfers. Het fonds verloor 4,32 procent. Arcelor moest met een verlies van 4,15 procent een flinke stap terug doen vanwege lagere grondstofprijzen. Uitzender USG People verloor 3,77 procent, op de voet gevolgd door Aegon met 3,57 procent. Boskalis zag de koers met 3,24 procent achteruit gaan.


Weer zwarte cijfers voor ASML, analisten tevreden maar voorzichtig over tweede helft 2010

Analisten waren over het algemeen tevreden over de kwartaalcijfers van ASML. ASML schreef weer zwarte cijfers in de laatste drie maanden van 2009. Daarnaast waren zowel de winst als de omzet licht beter dan verwacht. Het was vooral het orderboek van 956 miljoen euro dat in positieve zin opviel. Vooraf werd gerekend op een waarde van rond de 800 miljoen euro. Dat is een hele verbetering ten opzichte van de vulling in het afgelopen jaar. Het orderboek stond in dezelfde periode vorig jaar op slechts 127 miljoen dollar, en op 207, 394 en 777 miljoen euro in respectievelijk het eerste, tweede en derde kwartaal van 2009. Met order backlog van 1,853 miljard euro – het hoogste niveau in drie jaar tijd – heeft ASML een begin gemaakt richting het record orderboek van meer dan 1,7 miljard euro in 2007.

Volgens Victor Bareno van SNS Securities is ASML “gepositioneerd voor een extreem sterk jaar.” Desondanks gaat Bareno er van uit dat na de zomer een einde komt aan de sterke opwaartse trend in de halfgeleidersector. Dat komt volgens de analist door de cyclus in de halfgeleidersector. Die is na de zomer voorbij het hoogtepunt waardoor een vertraging inzet, aldus de analist. Bareno heeft een Houden advies zonder een koersdoel.

Maria Shevtsova van Keijser Capital verwacht dat de tweede helft van 2010 juist sterker zal zijn dan de eerste zes maanden van het jaar. Shevtsova, die geen minpunten in de kwartaalcijfers zag, stelt dat producenten van Flash en DRAM geheugen steeds meer orders plaatsen. Daarnaast voorziet de analist dat er een tekort aan DRAM geheugenchips komt in tweede helft van het jaar doordat de productiecapaciteit relatief achter blijft ten opzichte van de vraag. Dat betekent dat er, naast technologie-orders, meer capaciteits-orders kunnen gaan binnen stromen bij ASML. Shevtsova heeft een Kopen advies en een koersdoel van 26,00 euro

Eric de Graaf van Petercam verwacht dat  er “geen lineaire verbetering te zien zal zijn in de tweede helft van het jaar.” Dat heeft deels een boekhoudtechnische oorzaak met de timing van de orders. Maar volgens de analist is er ook nog te veel onzekerheid over de mate van het herstel van de economie. De Graaf gaat er van uit dat de tweede helft van het jaar wat minder sterk zal zijn dan de eerste zes maanden. De Graaf heeft een Reduce advies en een koersdoel van 21,00 euro.

Tussenstand Wall Street

De Dow Jones, de S&P en de Nasdaq staan tegen zessen ruim 1,5 procent in de min nadat pessimisme om zich heen slaat onder beleggers vanwege de tegenvallande kwartaalcijfers van grootbanken. Het verlies van Bank of America Merrill Lynch (BofA) over het vierde kwartaal bedroeg 5,2 miljard dollar, of een verlies van 60 cent per aandeel. Analisten geraadpleegd door Factset waren uitgegaan van een verlies van 43 dollarcent per aandeel. Ook Morgan Stanley maakte een lager dan verwachte winst bekend. Daarentegen deed Wells Fargo het beter dan vooraf werd voorspeld met een winst van 2,8 miljard dollar, oftewel 8 dollarcent per aandeel. Analisten geraadpleegd door Thomson Reuters gingen uit van een verlies van 1 dollarcent per aandeel. Grote verliezers in de ochtendhandel zijn IBM, dat gisteren nabeurs met de kwartaalcijfers kwam, en Kraft. BofA wint daarentegen meer dan 1 procent, ondanks de tegenvallende cijfers.

 

Door: Arne Petimezas, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.