Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Damrak opent licht lager

Damrak opent licht lager
20 jan 2010 om 08:29

De AEX gaat naar verwachting licht lager van start. Beleggers nemen een adempauze voorafgaand aan de stroom van kwartaalcijfers die vanmiddag uit de Verenigde Staten komen. Vandaag staan een groot aantal banken op de agenda, waaronder de grootste bank van de VS – Bank of America Merrill Lynch. Ook de andere beurzen van Europa moeten tijdens de opening wat terrein prijs geven. Futures van de belangrijkste indices van Frankfurt, Parijs en Londen staan rond de 0,1 procent in de min, zo blijkt uit de Cantor Index.

ASML buigt verlies om in winst

ASML heeft in het vierde kwartaal een verlies om weten te buigen in winst. Dat meldt de toeleverancier aan de chipindustrie in een persbericht. De nettowinst steeg naar 50,5 miljoen euro van een verlies van 88,0 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. De omzet ging omhoog naar 580,6 van 493,8 miljoen euro. Ook was er op kwartaalbasis sprake van verbetering van de resultaten van ASML. In het derde kwartaal bedroeg de winst 20 miljoen euro en kwam de omzet uit op 555 miljoen euro. Verder liet de waarde van het orderboek een flinke verbetering zien. CEO Eric Meurice zei tevreden te zijn over de resultaten. Meurice verwacht dat de opwaartse trend door zet in de eerste helft van het jaar.


Nieuwe high voor Dow en S&P

Dinsdag sloten de beurzen van New York op winst, waarbij vooral techbeurs Nasdaq goede zaken deed. Apple was de grote aanjager op de techbeurs, het aandeel won meer dan 4 procent in waarde. Dinsdag werden er nieuwe details bekend over de multimedia tablet die Apple spoedig introduceert. IBM slaagde er in om met de kwartaalresultaten, die nabeurs bekend werden gemaakt, de voorspellingen van analisten te verslaan. Big Blue sloot bijna 2 procent hoger in afwachting van de kwartaalcijfers. Op de andere indices deden farmaceuten en (zorg)verzekeraars het goed. Zij profiteerden van de tussentijdse verkiezingen in Massachusetts waar de kans bestaat dat de Democraten een sentaatszetel kwijtraken aan de Republikeinen. Dat kan negatieve consequenties hebben voor president Obama’s hervormingen van het zorgverzekeringsstelsel.

Citigroup heeft in het vierde kwartaal 7,6 miljard dollar verlies geleden nadat de financial in het derde kwartaal nog 101 miljoen dollar nettowinst boekte. Per aandeel steeg het verlies naar 33 dollarcent van 27 dollarcent. Exclusief afbetaling in het kader van het Troubled Asset Relief Program (TARP) kwam het verlies in het afgelopen kwartaal uit op 1,4 miljard dollar, of 6 dollarcent per aandeel. Beleggers reageerden positief op de cijfers van Citi. Het aandeel won meer dan 3 procent.

 

Slotstanden

De Dow Jones-index won 1,1 procent op 10.725 punten en de S&P won 1,3 procent op 1.150 punten. Beide indexen sloten hiermee op de hoogste stand in 15 maanden tijd. De Nasdaq was dinsdag de grootste winnaar met een plus van 1,4 procent op 2.320 punten.

 

Door: Arne Petimezas, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.