Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wall Street buigt zich over kwartaalcijfers grootbanken

Wall Street buigt zich over kwartaalcijfers grootbanken
20 jan 2010 om 15:02

Futures van de drie belangrijkste indices van Wall Street blijven na de stroom van kwartaalcijfers van grootbanken in het rood staan. Voor beleggers waren de kwartaalcijfers geen reden om opgelucht adem te halen. Twee van de grootste banken van de VS, Bank of America Merrill Lynch (BofA) en Wells Fargo, kwamen met verdeelde cijfers. Kort na half drie leveren Dow Jones en Nasdaq Futures 0,3 procent in, terwijl S&P Futures 0,5 procent lager staan. Naast de kwartaalcijfers van banken bleek uit cijfers van de Amerikaanse overheid dat het aantal in aanbouw genomen woningen in december met meer dan 4 procent af is genomen, terwijl het aantal afgegeven bouwvergunningen met meer dan 10 procent omhoog ging.

Tegenvallende kwartaalcijfers banken

Beleggers kregen tussen 1 en 2 uur een groot aantal kwartaalcijfers van banken te verwerken. Het verlies van Bank of America Merrill Lynch over het vierde kwartaal bedroeg 5,2 miljard dollar, hetgeen neerkomt op een verlies van 60 cent per aandeel. Dat was een groter verlies dan werd verwacht. Analisten geraadpleegd door Factset waren uitgegaan van een verlies van 43 dollarcent per aandeel. In tegenstelling tot de winst was de omzet van 25,4 miljard dollar licht boven de consensus. Morgan Stanley maakte een lager dan verwachte winst bekend. De Wall Street bank boekte in het vierde kwartaal van 2009 een winst van 413 miljoen dollar, oftewel 29 dollarcent per aandeel. Analisten geraadpleegd door Thomson Reuters waren uitgegaan van een WPA van 36 dollarcent.

Wells Fargo kwam in het vierde kwartaal uit de rode cijfers met een winst van  2,8 miljard dollar, oftewel 8 dollarcent per aandeel. In dezelfde periode vorig jaar leed de bank nog een verlies van van 2,73 miljard dollar, of omgerekend 84 dollarcent per aandeel. Analisten geraadpleegd door Thomson Reuters gingen uit van een verlies van 1 dollarcent per aandeel. Boekverliezen op slechte leningen zijn in het vierde kwartaal verder opgelopen. Het verlies op slechte leningen kwam afgelopen kwartaal uit op 5,4 miljard dollar. In het derde kwartaal bedroegen de boekverliezen nog 5,1 miljard dollar. Als laatste zag U.S. Bancorp in het vierde kwartaal de nettowinst bijna verdubbelen tot 602 miljoen dollar.

 

Correctie 16:07: winst van Wells Fargo was groter dan verwacht en Bank of America boekte meer verlies van verwacht.

Door: Arne Petimezas, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.