Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Pensioenfonds ABP ziet rendement en dekkingsgraad stijgen

Pensioenfonds ABP ziet rendement en dekkingsgraad stijgen
21 jan 2010 om 11:12

In 2009 heeft pensioenfonds ABP het rendement op zijn beleggingen zien uitkomen op 20,2 procent. Over de tweede helft van het jaar bedroeg het rendement 15,1 procent, zo maakte het fonds donderdag bekend. De dekkingsgraad steeg van 98 naar 109 procent. Een recente prognose van het CBS laat echter zien dat Nederlanders steeds langer leven. Wanneer rekening wordt gehouden met de prognose van het CBS dan daalt de dekkingsgraad van 109 naar 104 procent.

 

Beleggingsresultaat: onroerend goed en bedrijfsobligaties

Zowel de zakelijke waarden, de vastrentende waarden als de overige beleggingen hebben een positief rendement laten zien in het tweede halfjaar van 2009. Bij de zakelijke waarden hebben met name aandelen en onroerend goed een positieve bijdrage laten zien. Binnen de aandelen hebben opkomende markten in de tweede helft van 2009 een rendement gehaald van ruim 30 procent. Binnen de vastrentende waarden hebben met name bedrijfsobligaties het goed gedaan. Het algemene herstel van de economie en het toegenomen vertrouwen hebben een positieve invloed gehad op het rendement van deze categorie.

 

Toelichting bestuursvoorzitter Nijpels

“Het is goed te zien dat ook in de tweede helft van 2009 de financiële positie van ABP verbeterd is. De dekkingsgraad is gestegen, de rendementen waren goed. We hebben de weg naar boven gevonden, maar blijven voorzichtig, want je weet niet wat er na de volgende bocht komt. De financiële markt blijft grillig. ”

 

Vooruitzichten positief

De vooruitzichten voor de wereldeconomie zijn verder verbeterd. De recessie is over en de groei in de meeste landen en regio’s trekt duidelijk aan. Het herstel zal naar verwachting echter gematigder zijn dan de historische norm, een gevolg van de voortgaande afbouw van grote schuldenposities in de financiële sector en bij de Amerikaanse consument. Ook de komende maanden zullen het overheids- en centrale beleid de groei blijven stimuleren. De inflatie blijft naar verwachting gematigd, een gevolg van de ruime productiecapaciteit en de gestegen werkloosheid, al loopt deze wel wat op door de gestegen energieprijzen. De combinatie van een aantrekkende groei, een lage inflatie en korte rente en stimulerende overheden draagt bij aan een relatief gunstig beleggingsklimaat.

 

Door: Robert du Bois, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.