Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Sluiting Opelfabriek leidt tot hevige weerstand

Sluiting Opelfabriek leidt tot hevige weerstand
22 jan 2010 om 14:12

Donderdag maakte General Motors bekend de Opelfabriek in Antwerpen daadwerkelijk te gaan sluiten. Het bedrijf gaat de geplande productie van SUV’s in Antwerpen overbrengen naar Zuid-Korea. Door het sluiten van de fabriek in Antwerpen verliezen 2.600 mensen hun baan en daarbovenop komen nog alle banen die verloren gaan bij toeleveranciers. Daarnaast wil het management rond de 265 miljoen euro vrijmaken door de lonen van de werknemers in Europa te matigen. Volgens Opel CEO Nick O’Reilly is het sluiten van de fabriek noodzakelijk onder de huidige economische omstandigheden. Boze werknemers en vakbonden zijn overgegaan tot het blokkeren van het fabrieksterrein in de Belgische havenstad. Volgens vakbondsman Rudi Kennes maakte Opel Belgie in 2009 nog 3,4 miljoen euro winst.

 

Ondernemingsraad roept protestactie op

De ondernemingsraad van Opel heeft de werknemers in heel Europa opgeroepen om op dinsdag een protestactie uit te voeren. Volgens Klaus Franz, voorzitter van de Europese ondernemingsraad, gaat de schending van de afspraak om de kleine SUV’s in Antwerpen te bouwen iedereen aan. De Duitse vakbond IG Metall is van mening dat de sluiting in Antwerpen een ‘oorlogsverklaring’ is aan alle Europese werknemers bij Opel.

 

Brussel belooft geld

De woordvoerster van de voorzitter van de Europese Commissie heeft bekendgemaakt dat Brussel de ontslagen werknemers financieel bij wil staan. De sluiting van de fabriek voldoet aan de criteria voor EU-fondsen om werknemers naar een andere baan te begeleiden. De voorzitter, Jose Manuel Barroso zal vrijdamiddag premier Kris Peeters ontvangen. De Vlaamse premier wil alternatieven proberen te zoeken voor de sluiting.

 

Door: Roos Toering, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.