Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wall Street met licht verlies van start

Wall Street met licht verlies van start
22 jan 2010 om 15:10

Handelaren in Amerika zullen vrijdagmiddag de kat uit de boom kijken als Wall Street van start gaat. Het plan van president Obama om strengere restricties op te leggen aan de bancaire sector zorgt voor de nodige onrust. De president wil voorkomen dat banken voor eigen rekening handelen en beleggen in (hedge)fondsen omdat dit de risico’s voor de bedrijfsvoering flink verhoogt. Indien deze maatregelen worden doorgevoerd dan betekent dit een flinke strop voor de banken, daar dit de activiteiten zijn waarop flinke winsten worden behaald. Alvorens het echter zo ver is, moet het Congres nog toestemming geven. De futures duiden rond de klok van drie op een licht lagere opening.

 

Herbenoeming Ben Bernanke

De zittingstermijn van Ben Bernanke, president van de Federal Reserve, nadert zijn einde. Of ‘Helicopter Ben’ een nieuwe termijn krijgt aangeboden, is nog onbekend. De stemming inzake de benoeming is uitgesteld tot tenminste volgende week. Het vooruit schuiven van dergelijke beslissingen zorgt voor onrust op de markt en is onverstandig, omdat dit kan leiden tot winstnemingen.

 

Kwartaalcijfers GE, Schlumberger en McDonalds

General Electric heeft zijn winst zien afnemen met 19 procent tot 3,0 miljard dollar oftewel 28 dollarcent per aandeel. De daling werd veroorzaakt door een afname van de winst van 67 procent bij de divisie GE Capital en een winstdaling van 30 procent bij NBC Universal. De groepsomzet daalde in het vierde kwartaal met 10 procent tot 41,4 miljard dollar. Voor geheel 2009 daalde de omzet met 14 procent naar 157 miljard dollar.

 

Schulmberger heeft in het vierde kwartaal van 2009 zijn nettowinst zien dalen met 31 procent tot 795 miljoen dollar oftewel 65 dollarcent per aandeel. In dezelfde periode in 2008 boekte de Amerikaanse dienstverlener aan de oliesector nog een winst van 1,2 miljard dollar (95 dollarcent per aandeel). De reden voor het verlies is de teruglopende vraag als gevolg van lagere investeringen. Deze liepen in 2009 terug onder druk van de lagere olieprijs.  De omzet daalde van 6,9 miljard in het laatste kwartaal van 2008 naar 5,7 in de laatste drie maanden van het afgelopen jaar. Waar Schlumberger over geheel 2008 een nettowinst boekte van 27,2 miljard dollar, bedroeg de winst in 2009 22,7 miljard dollar, een derde minder.

 

McDonalds heeft in het vierde kwartaal van 2009 zijn nettowinst zien toenemen tot 1,2 miljard miljard dollar oftewel 1,11 dollar per aandeel. Dat meldt ’s werelds grootste keten van fastfoodrestaurants. Dezelfde periode in 2008 boekte het bedrijf een winst van 985 miljoen dollar (87 dollarcent per aandeel). De omzet steeg van 5,57 miljard dollar in het laatste kwartaal van 2008 tot bijna 6 miljard dollar in de laatste drie maanden van het afgelopen jaar.

 

Door: Robert du Bois, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.