Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursupdate: Ahold en ASML stellen analisten tevreden

Beursupdate: Ahold en ASML stellen analisten tevreden
23 jan 2010 om 09:00

Een groot aantal bedrijven kwam in de afgelopen week met cijfers over het vierde kwartaal. Daarnaast was er in Nederland veel aandacht voor de parlementaire commissie De Wit die van start is gegaan met de openbare verhoren van bankdirecteuren, financieel specialisten en oud-ministers. Nout Wellink kreeg het afgelopen maandag al flink te verduren. Vooral Sweeder van Wijnbergen verweet de president van DNB dat hij te laat heeft ingegrepen bij ABN Amro, DSB en Icesave waardoor de omvang van de problemen vele malen groter werd dan had gehoeven. Oud-minister Gerrit Zalm verdedigde de toezichthouders. Volgens de huidige bestuursvoorzitter van ABN Amro staan de beste stuurlui altijd aan wal.

 

Ahold presenteert cijfers 2009 Ahold boekt flinke omzetstijging

Ahold heeft over het vierde kwartaal van 2009 een omzetstijging van 3,4 procent op jaarbasis geboekt. De omzet bedroeg 6,8 miljard euro. De groei werd enerzijds veroorzaakt door hogere volumes, maar ook doordat het kwartaal een week meer in beslag nam dan een jaar eerder. In alle markten waar Ahold actief is, werden hogere omzetten geboekt, behalve bij Albert/Hypernova in Tsjechie en Slowakije. In deze regio nam de omzet met bijna 2 procent af. Over geheel 2009 werd een omzetstijging van bijna 9 procent geboekt, wat goed was voor een omzet van in totaal 27,9 miljard euro.

 

Maarten Altena van SNS Securities is van mening dat Ahold een sterk vierde kwartaal heeft gedraaid. Over het algemeen waren de prestaties gelijk aan de verwachtingen en in sommige gevallen zelfs hierboven. Wederom heeft de grootgrutter de kracht van zijn businessmodel bevestigd. Altena behoudt zijn Kopen advies en blijft positief over de toekomst met een koersdoel van 7 euro.

 

ASML presenteerde cijfers over 2009 ASML buigt verlies om in winst

ASML heeft in het vierde kwartaal een verlies om weten te buigen in winst. De nettowinst steeg naar 50,5 miljoen euro van een verlies van 88,0 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. De omzet ging omhoog naar 580,6 van 493,8 miljoen euro. Ook was er op kwartaalbasis sprake van verbetering van de resultaten van ASML.

Het bedrijf overtrof de verwachtingen van analisten. De omzet en de winst waren licht hoger dan was voorspeld, terwijl het orderboek de verwachtingen veruit overtrof. Vooraf werd uitgegaan van een waarde van het orderboek van rond de 800 miljoen euro, tegenover een daadwerkelijk bedrag van 956 miljoen euro. Analist Eric de Graaf van Petercam zei dat “het bedrijf zich sterk heeft hersteld. De winstgevendheid is weer helemaal op orde.” Volgens Victor Bareno van SNS Securities is ASML “gepositioneerd voor een extreem sterk jaar.”

 

Door: Robert du Bois, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.