Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Consumentenvertrouwen VS laat AEX licht hoger sluiten

Consumentenvertrouwen VS laat AEX licht hoger sluiten
26 jan 2010 om 18:26

De Amsterdamse beurs is vandaag verdeeld gesloten. De AEX eindigde de handelsdag op 329,65 punten, een winst van 0,35 procent. De AMX sloot 0,61 procent lager op 520,57 punten. De AEX opende vandaag in het rood als gevolg van grote verliezen op de Aziatische beurzen. China kondigde aan dat het het monetair beleid krapper wil maken om oververhitting van haar economie tegen te gaan. Na de opening bleven beleggers voorzichtig en wachtten het macrocijfer over het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten af. Toen dat meevallende cijfer om vier uur gepresenteerd werd, keerde het sentiment en won de AEX alsnog licht.

Winstgevendheid KPN neemt fors toe

KPN presenteerde vandaag voorbeurs zijn jaarcijfers over het boekjaar 2009. Het telecombedrijf heeft in het vierde kwartaal van 2009 een omzet geboekt van 3,4 miljard euro. Dit leverde een nettowinst op van 1,1 miljard euro, ofwel 0,67 euro per aandeel. De EBITA van KPN bedroeg 1,3 miljard euro. De omzet nam op jaarbasis met 9,3 procent af, wat volgens KPN het gevolg is van de recessie. Over heel 2009 kwam de nettowinst uit op 2,18 miljard euro, 63 procent hoger dan in 2008. Deze stijging komt hoofdzakelijk door een belastingbate van 705 miljoen euro in het vierde kwartaal, gerelateerd aan de waardering van compensabele verliezen van E-Plus uit het verleden.

KPN maakte tevens bekend dat Stan Miller , lid van de Raad van Bestuur van het concern, per 1 februari 2010 KPN zal verlaten. Als verklaring geeft KPN dat Miller een nieuwe stap wil zetten. Verschillende analisten vermoeden echter dat de opvolgingskwestie rondom CEO Scheepbouwer de reden voor vertrek is.

‘Spyker rondt overname Saab af’

In diverse media wordt vandaag melding gemaakt dat Spyker het Zweedse Saab voor 350 miljoen euro zal overnemen van General Motors. Dit bedrag zal volgens een bron voor een significant deel worden voldaan in aandelen in het nieuwe concern Spyker/Saab. De officiële bekendmaking van het nieuws komt hoogstwaarschijnlijk nog deze avond. De handel in het fonds Spyker werd vanmiddag reeds door de AFM stilgelegd.

Nederlandse macrocijfers

Ondernemers in de industrie waren in januari een fractie somberder gestemd dan in december. Het producentenvertrouwen daalde van -8,1 naar -8,3, zo meldt het CBS dinsdag. Het statistiekbureau meldde tevens dat het aantal ondernemers in de zakelijke dienstverlening dat een toename van de omzet verwacht in januari groter is dan het aantal dat een afname voorziet. Het saldo (+14 procent) is groter dan in december (+3 procent).

De koers van USG People heeft te maken met een correctie Stijgers en dalers

Philips (+3,11 procent)  is vandaag, evenals gisteren, de grootste stijger op de beurs van Amsterdam. Het electroniconcern profiteert van de jaarcijfers die het gisteren voorbeurs publiceerde. Andere fondsen die vandaag in trek waren bij beleggers zijn TomTom (+2,56 procent), Draka (+2,47 procent), ASML (+1,93 procent) en Koninklijke DSM (+1,72 procent). Volgens analisten van ABN Amro heeft de koers van TomTom de laatste dagen te veel averij opgelopen vanwege het nieuws dat Nokia gratis navigatiesoftware gaat leveren. Daarnaast bestaat er een reële kans volgens de bank dat het concern wordt overgenomen, of anders een strategisch partnerschap aangaat met partijen als Microsoft of Apple. ABN Amro handhaafde zijn koersdoel van 8,50 euro.

Met een verlies van 3,50 procent is CSM de grootste daler op Beursplein 5. CSM wordt gevolg door het aandeel USG People (-3,14 procent). Het fonds heeft te maken met een correctie, nadat de aandelenkoers de afgelopen periode sterk was gestegen. Heijmans (-1,72 procent), ArcelorMittal (-1,68 procent) en ASMi (-1,47 procent) kenden eveneens een mindere dag.


Amerikaanse macrocijfers

Uit cijfers van de Conference Board blijkt de het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten in januari is gestegen tot 55,9 punten van 53,6 punten in december. Het is de derde opeenvolgende maand dat het consumentenvertrouwen toegenomen is. De Amerikaanse huizenprijzen in de twintig grootste stedelijke regio’s zijn in november 2009 gedaald met 0,2 procent op maandbasis. Dat blijkt uit de huizenprijsindex van Standard & Poor’s en Case-Shiller. Dezelfde periode een jaar eerder namen de prijzen nog af met 5,3 procent.


Tussenstand Wall Street

De Amerikaanse beurzen staan rond de klok van half zeven allen in het groen. De Dow Jones noteert op 10.266 punten, een winst van 0,69 procent. De S&P 500 en de Nasdaq winnen respectievelijk 0,35 procent en 0,59 procent.

Door: Ruud Geerdinck, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39 93.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.