Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

`Opvolgingskwestie Scheepbouwer reden vertrek Miller`

`Opvolgingskwestie Scheepbouwer reden vertrek Miller`
26 jan 2010 om 15:18

KPN heeft vandaag onverwacht het ontslag aangekondigd van bestuurslid Stan Miller. Volgens het telecombedrijf vertrekt Miller omdat hij “een nieuwe stap wil zetten.” Met die verklaring roept KPN bij beleggers meer vragen dan antwoorden op. Miller, een Zuid-Afrikaan die sinds 1998 werkzaam was bij KPN en in 2006 toe trad tot de raad van bestuur, was een van de meest succesvolle topmannen van het bedrijf. Op zijn cv prijken de revitalisering van KPN Mobile, het vlot trekken van BASE in België en het winstgevend maken van E-Plus in Duitsland. De uit Zuid-Afrika uitkomstige Miller werd zelfs genoemd als mogelijke opvolger van CEO Ad Scheepbouwer, wiens contract in juli 2011 afloopt.

Volgens John Davis van ING Financial Markets is het goed mogelijk dat de ambitie van Miller om Scheepbouwer op te volgen de reden van zijn vertrek is. Het kan zijn dat Scheepbouwers contract wordt verlengd, en dat Miller daar achter is gekomen, aldus Davis. Miller zou mogelijk niet langer hebben willen wachten om Scheepbouwer op te volgen. De analist, die Miller als “charismatisch en energiek” omschrijft, merkt daarbij op dat het bij een bedrijf als KPN “waarschijnlijk niet helpt dat hij geen Nederlander is.” Een andere mogelijke aanleiding van het opstappen van Miller is volgens Davis dat de Zuid-Afrikaan tegen het afstoten van de Duitse activiteiten zou zijn, iets waar al enkele jaren over wordt gespeculeerd.

Ook Victor Bareno van SNS Securties ziet het als aannemelijk dat Miller KPN verlaat omdat hij niet binnen afzienbare tijd Scheepbouwer zou kunnen opvolgen. Bareno wijst op het vertrek vorig jaar van KPN CFO Marcel Smits, eveneens een geschikte opvolger van Scheepbouwer. Volgens de analist “kon je daar ook in lezen dat het kennelijk niet in de lijn der verwachting lag dat hij de opvolger van Ad Scheepbouwer zou worden.” Smits vertrok naar Sara Lee, waar hij de functie van CFO vervult.

Strategie

David Tomic van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) ziet “een verschil in inzicht over de strategische richting in Duitsland” als de meest waarschijnlijke oorzaak van Millers ontslag. Scheepbouwer heeft grote plannen voor E-Plus in Duitsland, waar de dochteronderneming in het voorjaar moet gaan deelnemen aan de veiling van UMTS-frequenties. Tomic stelt dat Scheepbouwer voor uitbreiding is, maar dat Miller huiverig zou zijn om een nieuw veilingfiasco op de hals te halen, ondanks dat hij uiteindelijk wel E-Plus winstgevend maakte. In 2000 betaalde KPN meer dan 8 miljard euro voor de Duitse UMTS-frequenties. Naar verwachting levert de komende veilig de Duitse staat tussen de 4 en 5 miljard euro op. Volgens Tomic zou de Zuid-Afrikaan zich meer willen richten op het discountsegment in Duitsland.

Reacties van bestuurleden op het persbericht geven evenwel geen duiding. Scheepbouwer zei vandaag zelf over het vertrek van Miller in een gesprek met RTL Z “dat alles mogelijk kan zijn.” CFO Carla Smits-Nutseling liet tegenover het ANP weten dat Miller opstapt “omdat hij wat anders wil doen na zo veel jaren bij KPN. Dat speelde al maanden.”

 

Door: Arne Petimezas, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.