Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Griekenland wil Chinese beleggers bereiken

Griekenland wil Chinese beleggers bereiken
27 jan 2010 om 17:35

De Griekse minister van Financiën George Papaconstantinou heeft vandaag een gedetailleerd financieringsplan gepresenteerd om het grote overheidstekort van Griekenland terug te brengen, zo meldt de Wall Street Journal (WSJ). Griekenland heeft een tekort ter grootte van 12,7 procent van het Bruto Binnenlands Product (BBP) van het land. Het Zuid-Europese land staat onder druk van de Europese Unie (EU) waar een tekort van maximaal 3 procent van het BBP wordt toegestaan. Daarbij heeft de huidige financiële situatie van Griekenland een negatief effect op de prijzen van obligaties uitgegeven door andere EU-leden en beïnvloedt het de waarde van de euro. Eind vorig jaar verlaagden de kredietbeoordelaars Fitch en Standard & Poor’s hun rating voor Griekenland.

In het gepresenteerde plan meldt Papaconstantinou dat Griekenland onder meer Chinese en andere Aziatische beleggers wil bereiken. Het land hoopt circa 10 miljard dollar bij deze groep op te kunnen halen. Een bron bekend met de situatie zei dat Griekenland zelfs circa 20 miljard tot 25 miljard dollar bij Chinese beleggers wil plaatsen, zo schrijft de WSJ. De Griekse minister presenteerde eerder deze maand een plan aan de Europese ministers van Financiën die de het Griekse overheidstekort binnen drie jaar op het toegestane niveau van de EU te krijgen.  Papaconstantinou verwacht dat de ministers dit plan zullen goedkeuren.

Afgelopen maandag veilde Griekenland zijn eerste staatslening van 2010. Dankzij de fikse premie die werd geboden, was de lening ruimschoots overtekend en was er zelfs ruimte om de premie wat omlaag bij te stellen. De lening van 5 miljard euro met een looptijd van vijf jaar, kon in principe ruimschoots driemaal geplaatst worden. De volgende staatslening die de Griekse overheid wil uitgeven heeft een looptijd van 10 jaar.

Door: Ruud Geerdinck, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39 93.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.