Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

`Spanje groter probleem voor EU dan Griekenland`

`Spanje groter probleem voor EU dan Griekenland`
27 jan 2010 om 12:26

Spanje is een groter probleem voor de Europese Unie (EU) dan Griekenland. Dat zei Nouriel Roubini tegenover Bloomberg vanuit het ski-resort Davos, waar het World Economic Forum plaats vindt. Zowel Spanje als Griekenland kampen met uit de hand lopende begrotingstekorten, hoge staatsschulden en kwakkelende economieën. Roubini, die zichtbaar verkleumd voor de camera verscheen, stelde dat Spanje veel belangrijker is dan Griekenland omdat het land veel groter is. Daarnaast zijn volgens de econoom de problemen in Spanje diepgaander. Roubini noemde de naschok van het uiteenspatten van de vastgoedzeepbel in het land en de relatief hogere werkloosheid. Die ligt rond de 20 procent in Spanje en bedraagt ongeveer 10 procent in Griekenland. Roubini zei echter geen uiteenvallen van de Europese Monetaire Unie (EMU) te verwachten.

 

Traag herstel in 2010

Roubini verwacht voor 2010 “een anemisch herstel in ontwikkelde economieën, beneden de trendmatige groei. De eerste helft zal nog redelijk goed zijn, maar in de tweede helft lopen stimuleringsmaatregelen af. Als er geen herstel komt van consumentenuitgaven, investeringen of exportgroei, dan zwakt de groei verder af.” Daardoor bestaat er in 2011 een kans op een ‘double-dip’ recessie, aldus de econoom.


Zeepbel in China

Een ander risico dat Roubini ziet, is dat in de "oververhitte Chinese economie" de stimuleringsmaatregelen te vroeg en te sterk worden afgebouwd en dat het monetair beleid te veel wordt verkrapt. Dat kan een correctie op financiële markten veroorzaken en de groei in de rest van Azië belemmeren, aldus Roubini. Op de vraag of er een zeepbel in China is, antwoordde de econoom dat de vastgoedprijzen in het land duidelijk te hoog zijn. Hij beschreef de toestand in China “als het begin van een vastgoedzeepbel.”

 

Bekijk hier het interview met Roubini.

Door: Arne Petimezas, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.