Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Topman Spyker vindt overname fantastisch

Topman Spyker vindt overname fantastisch
27 jan 2010 om 17:06

Topman Victor Muller van Spyker Cars liet in een interview weten dolenthousiast te zijn met de overname van Saab. “Fantastisch, wat een bijval we hebben gekregen voor deze transactie”, aldus de topman tegenover het ANP. Hij was ook zeer verheugd over de nieuwe technologie-mogelijkheden die de autoproducent nu tot zijn beschikking heeft. De mogelijke nieuwe ontwikkelingen beschreef hij als ‘gigantisch’.  Het personeel, 3.000 man sterk, van de Saabfabriek in Zweden ontving Victor Muller woensdag als een held.

 

Het nieuwe model van Saab van 9-3 is de eerste auto die Spyker zelf bijna volledig bouwt. Voor 2012 staat de auto op de lijst, zo stelt de topman.

 

VEB over overname Saab

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) is minder enthousiast over het avontuur van Spyker. Volgens de belangenvereniging is de overname “uitermate riskant”, onder andere vanwege de bijkomende financieringselementen. Er bestaat een reële kans dat Spyker veel extra aandelen moet gaan uitgeven voor het verorberen van Saab. Daarnaast krijgt GM voor 326 miljoen dollar preferente aandelen in handen, die 6 procent per jaar kosten maar uiteindelijk oplopen tot 12 procent vanaf juli 2014. Twee jaar later moeten de aandelen in zijn geheel worden afgelost.

 

Verder krijgt Spyker een lening van 400 miljoen euro van de Europese Investeringsbank (EIB), wat ook voor rentelasten zorgt. Naast de lening van de EIB heeft Spyker nog een backup-financiering van 150 miljoen euro voor een periode van drie jaar bij het GEM Global Yield Fund. Spyker heeft de mogelijkheid om deze faciliteit om te zetten in nieuwe aandelen tegen bepaalde voorwaarden. Daar komt bij dat GEM het recht krijgt om 1.570.000 aandelen Spyker te kopen vooraf overeengekomen afspraken.

 

De Spyker-topman is van plan om Saab te herbouwen en binnen een paar jaar winstgevend te maken. De ceo verwacht dat in de niet al te verre toekomst de productie meer dan 100.000 auto’s bedraagt. Dit moet volgens Muller de winstgevendheid van Saab verzekeren.

 

Door: Joeri Zwart, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.