Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wall Street toch nog kopje onder

Wall Street toch nog kopje onder
27 jan 2010 om 07:27

Ondanks goede bedrijfscijfers en meevallende macrodata verloor Wall Street tegen het einde van dinsdag toch het vertrouwen. Oorzaak van het tanende vertrouwen was onzekerheid over enerzijds de uitkomst van de tweedaagse bijeenkomst van de Fed die dinsdag van start ging en anderzijds de state of the union die president Obama woensdag geeft.  Van de Fed wordt weinig vuurwerk verwacht nu nog onduidelijk is of Ben Bernanke mag aanblijven. Het rentetarief zal daarom hoogswaarschijnlijk onveranderd blijven. De Senaat moet deze week beslissen of ‘helicopter Ben’ een tweede termijn krijgt.

 

Stijgend consumentenvertrouwen

Het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten is in januari wederom gestegen, zo blijkt uit cijfers van de Conference Board. De index, die in november en december ook al toenam, kwam uit op 55,9 punten tegen 53,6 punten een maand eerder. De index die het vertrouwen over de huidige situatie weergeeft klom naar 25,0 punten van 20,2 punten. Amerikaanse burgers hebben ook voor de toekomst meer vetrouwen gekregen, de verwachtingsindex steeg naar 76,5 punten van 75,9 punten een maand eerder.

 

Bemoedigende bedrijfscijfers

DuPont boekte in het vierde kwartaal van 2009 een hogere winst dan verwacht. Delta Airlines wist het verlies te beperken tot bijna nul en boekte daarmee op jaarbasis een flinke vooruitgang. Verizon wist wel een hogere omzet te boeken, maar dit resulteerde desondanks in een verlies over het vierde kwartaal. Vooral hogere marketingkosten en een eenmalige last voor het afvloeien van personeel drukten de winst.

 

Begrotingstekort

De Amerikaanse begroting kent voor 2010 een tekort van 1,3 biljoen dollar, zo stellen analisten van het Congressional Budget Office (CBO). De federale regering had in 2009 een enorm begrotingstekort van 1,4 biljoen dollar in 2009, wat drie keer zo veel is als het tekort in 2008. De economische groei blijft waarschijnlijk gematigd voor de komende jaren, zo zeiden de analisten. Op 1 februari moet president Obama zijn begroting voor het fiscale jaar 2011 voorleggen aan het Congres. De druk op hem is hoog, er wordt zowel gerekend op het terugdringen van het begrotingstekort als op het creeren van meer banen.

 

Slotstanden Wall Street

De Dow Jones-index sloot op vrijwel dezelfde stand als maandagavond (+0,03%) op een stand van 10.194 punten. De S&P verloor 0,4 procent op 1.092 punten en de Nasdaq ging 0,3 procent onderuit op 2.204 punten. Nabeurs kwam Yahoo met cijfers over het vierde kwartaal en deze waren in lijn met de verwachtingen, wat er toe leidde dat het fonds in de handel nabeurs bijna 2 procent aan waarde won.

 

Door: Robert du Bois, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.