Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

`Amerikaanse economie herstelt relatief lauw`

`Amerikaanse economie herstelt relatief lauw`
28 jan 2010 om 16:16

Onder de titel "lessons for a post-bust recovery" liet Goldman Sachs donderdag weten wat zij de komende periode verwachten. Allereerst ging de zakenbank in op de Amerikaanse economie. "Een belangrijk verschil tussen de vooruitzichten voor de VS en de meeste andere ontwikkelde economieën, is dat de VS herstellende is van een ingestorte huizenmarkt. Herstel na het instorten van huizenmarkten is doorgaans relatief lauw. " Op een scherpe opleving hoeven we volgens Goldman Sachs dan ook niet te rekenen, maar de kans op een dubbele dip is daarbij ook klein.

 

Dubbele dip

Een dubbele dip komt evenmin vaak voor, zo laat de bank weten. "De geschiedenis leert dat als economieën eenmaal beginnen te herstellen, het herstel doorgaans ook aanhoudt. Onze voorspellingen voor een traag, langdurig herstel ogen tamelijk consistent met eerdere ervaringen", aldus de bank.

 

Aandelen plussen, rente blijft laag

Aandelenmarkten hebben de neiging om een bodem te bereiken rond het dieptepunt in de economische groei, en bleven in de meeste gevallen stijgen, ondanks een mat herstel. Volgens Goldman Sachs is in het algemeen gedurende enkele jaren na het dieptepunt in de groei sprake van een neerwaartse druk op de rentevoeten, doordat lange herstelperiodes slechts geleidelijk de reservecapaciteit benutten. Hierdoor zijn de gematigde positieve rendementen op aandelen gepaard met aanhoudend lage rentes, zoals de bank voorspelt, typerend voor economieën die herstellen van ingestorte huizenmarkten. De verwachting van de analisten van Goldman zijn dat de verschillen tussen de VS en diverse andere landen gedurende het herstel duidelijker worden naarmate het jaar vordert.

 

Door: Robert du Bois, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.