Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

VEB eist duidelijkheid van Spyker

VEB eist duidelijkheid van Spyker
28 jan 2010 om 15:53

De afgelopen dagen hebben Spyker wereldfaam gebracht. De overname van het noodlijdende Saab door het Nederlandse automerk, dat tot op de dag vandaag nog nooit een jaar winst heeft gedraaid, is een waar huzarenstukje. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) wil graag weten hoe Spyker-topman Victor Muller hierin is geslaagd, maar vooralsnog weigert de CEO hier duidelijkheid in te verschaffen. Grootste raadsel is hoe Muller de financiering van de overname heeft weten rond te krijgen, want naast het betalen van 50 miljoen euro aan General Motors, heeft Muller ook de Russische bankier Antonov uit Spyker gekocht. Dit gebeurde met behulp van investeringsvehikel Tenaci, dat is gevestigd op het woonadres van Muller. De VEB wil graag weten wie dit vehikel hebben gefund, maar Muller laat op zijn beurt weten dat de financiers onbekend wensen te blijven, zo meldt DFT.

 

Riskant

Hoewel de VEB erkent dat Muller wel eens de juiste man kan zijn op Saab weer een ‘premium brand’ te maken, dit lukte het immers ook bij McGregor, kleven er grote risico’s aan alle leningen en financieringen die Spyker afsloot. Indien Saab niet op korte termijn winst weet te maken, zo stelt de VEB, dan is "de verwachting gerechtvaardigd dat een aanzienlijk deel van bovenstaande financieringsconstructies zal worden omgezet in nieuw uit te geven aandelen. In dat geval zal de verwatering voor de huidige aandeelhouders Spyker enorm zijn.

 

Bod op alle aandelen Spyker

Had Muller al via Helvetia een belang van 14,44 procent in Spyker, met Tencai heeft hij ook nog eens het belang van 29,34 procent van Vladimir Antonov overgenomen. Bij een bezit van meer dan 30 procent van de aandelen dient de grootaandeelhouder een bod te doen op alle aandelen.

 

Door: Robert du Bois, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.