Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wall Street drukt sentiment Damrak

Wall Street drukt sentiment Damrak
28 jan 2010 om 17:52

De beurs van Amsterdam ging vanochtend goed van start, maar om half vier zakten de koersen flink in. Wall Street kreeg overwegend goede bedrijfscijfers te verwerken, de orders voor duurzame goederen bleken gestegen en het aantal steunaanvragen daalde. Vooral dit laatste wist beleggers echter niet te bekoren, zij hadden gerekend op een veel sterkere daling. De openingswinsten op de beurs van New York verdampten dan ook vlot waarna beurzen wereldwijd volgden. Op het Damrak waren het vooral Arcelor Mittal, Philips en Shell die het sentiment drukten. De AEX sloot op een verlies van 1 procent op een stand van 323,95 punten, waar de AMX nog net een plusje van 0,2 procent wist neer te zetten op 518,52 punten.

 

Sligro ziet winst over 2009 flink stijgen

Sligro Food heeft de winst over 2009 licht zien stijgen, hetgeen conform de verwachtingen van analisten was. Afgelopen jaar boekte het bedrijf een nettowinst van 74 miljoen euro, 4,2 procent meer dan in 2008. Per aandeel steeg de winst tot 1,68 euro van 1,63 euro. Het bedrijfsresultaat viel met 0,4 procent terug tot 98 miljoen euro. Verder wist het bedrijf in 2009 de rentedragende schuld met bijna 30 procent terug te brengen tot 131 miljoen euro. Ondanks de winststijging werd het aandeel wel ruim een procent lager gewaardeerd bij het sluiten van de beurs.

 

ING in beroep tegen EC, SNS krijgt goedkeuring

ING heeft besloten in beroep te gaan tegen de Europese Commissie vanwege de manier waarop de Europese Commissie de staatssteun berekende in het kader van het Europees opgelegde herstructureringsplan. Dat meldt de financial in een persbericht. De Nederlandse regering gaf ING voor de eerste 5 miljard euro een korting op de aflossingspremie. De Commissie oordeelde dat de korting een extra staatssteun van 2 miljard euro betekent. Euro-commissaris voor mededinging Neelie Kroes heeft de staatssteun aan SNS Reaal daarentegen wel goedgekeurd . De bank-verzekeraar kreeg in de herfst van 2008 naar aanleiding van de kredietcrisis 750 miljoen euro aan staatssteun, naast de 500 miljoen euro van Stichting Beheer SNS Reaal. Kroes stelt dat de steun in lijn is met de EU-regels voor mededinging en concurrentie. Zowel ING als SNS werden lager verhandeld.

 

Spyker na overname weer flink onderuit VEB eist antwoorden Victor Muller

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) wil graag weten hoe Spyker-topman Victor Muller er in is geslaagd om de overname van Saab te realiseren. Vooralsnog weigert de CEO hier duidelijkheid in te verschaffen . Grootste raadsel is hoe Muller de financiering van de overname heeft weten rond te krijgen, want naast het betalen van 50 miljoen euro aan General Motors, heeft Muller ook de Russische bankier Antonov uit Spyker gekocht. Dit gebeurde met behulp van investeringsvehikel Tenaci, dat is gevestigd op het woonadres van Muller. De VEB wil graag weten wie dit vehikel hebben gefund, maar Muller laat op zijn beurt weten dat de financiers onbekend wensen te blijven. Won het aandeel Spyker in aanloop naar de overname nog fors, vandaag moest het fonds weer 27 procent aan waarde inleveren.

 

Stijgers en dalers

Wederom is het TomTom dat de hardste klappen te verwerken krijgt. De navigatiespecialist werd donderdag bijna vier procent minder waard. Staalreus Arcelor Mittal moest meer dan 3,5 procent prijsgeven en Philips verloor 2,3 procent, ondanks een koersdoelverhoging door Keijser Capital naar 27 euro. BAM daalde 2,3 procent in waarde, hoewel het bouwbedrijf een nieuwe opdracht van de politie Haaglanden ontving. Shell tot slot kende een koersdaling van 1,8 procent.

 

Bij de stijgers een plus van 2,3 procent voor Wessanen en 1,7 procent voor ASMi, dat hiermee de daling van de afgelopen dagen weer wat goedmaakt. Buizenfabrikant Wavin klom met 1,5 procent en de vastgoedfondsen Unibail en VastNed Retail wonnen 1,3 en 1,2 procent.

 

Conjunctuurklok CBS Conjunctuurbeeld Nederland onveranderd

Het conjunctuurbeeld was eind januari hetzelfde als eind december. Het zwaartepunt van de indicatoren in de Conjunctuurklok ligt nagenoeg onveranderd in de fase van “laagconjunctuur”. Alle indicatoren presteren nog onder hun langjarig gemiddelde, aldus het CBS. Het zwaartepunt van de Conjunctuurklok duidt eind januari nog altijd op laagconjunctuur.

 

Wall Street

In de middag kwamen een groot aantal Amerikaanse multinationals met cijfers over het vierde kwartaal. Ford wist voor het eerst in tijden weer winst te maken. De autofabrikant boekte een winst van bijna 3 miljard dollar. Ook Time Warner wist een flinke vooruitgang te boeken met een nettowinst van 322 miljoen dollar. Lockheed Martin wist zijn eigen verwachtingen te overtreffen. Procter & Gamble verhoogde de winstverwachting voor 2010, nadat het in de laatste drie maanden van 2009 een omzet realiseerde van 21 miljard dollar. Vliegtuigmaatschappij US Airways wist de kosten flink te drukken en zo lukte het om de verliezen flink terug te brengen. Desondanks leed de onderneming nog altijd een verlies van 79 miljoen dollar.

 

Rond de klok van half zes noteert de Dow Jones-index op 10.091 punten, een verlies van bijna 1,5 procent. De S&P lijdt een vergelijkbaar verlies en techbeurs Nasdaq moet zelfs 2,25 procent aan waarde prijsgeven.

Door: Robert du Bois, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.