Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Economische groei Amerika zet Damrak op winst

Economische groei Amerika zet Damrak op winst
29 jan 2010 om 17:50

Nadat bekend werd gemaakt dat de Amerikaanse economie in het vierde kwartaal van 2009 met maar liefst 5,7 procent was gegroeid, schoten de aandelenkoersen wereldwijd omhoog. De Amsterdamse AEX sloot de handelsdag af met slechts een fonds op verlies, Boskalis (-0,1%). De hoofdindex sloot op 327,90 punten, een plus van 1,2 procent. De midkap bewoog nog wel enige tijd onder de slotkoers van donderdag, maar wist in de loop van de middag eveneens de weg naar boven te vinden. Uiteindelijk sloot de AMX op een winst van 0,5 procent op 520,87 punten.

 

Amerikaanse macrocijfers domineren beurzen wereldwijd

Nadat eerst al de groei van de Amerikaanse economie, de arbeidskosten en de Chicago PMI index bekend werden gemaakt, volgde rond de klok van vier uur het consumentenvertrouwen. In januari is deze uitgekomen op 74,4, waar dit in december nog 72,5 was. Hiermee is de index uitgekomen op de hoogste stand in twee jaar tijd. Even daarvoor werd al bekend dat de Chicago PMI index (inkoopmanagersindex) in januari steeg naar 61,5, waar dit in december 58,7 was. Het belangrijkste cijfer was echter dat de Amerikaanse economie in het vierde kwartaal is gegroeid met 5,7 procent, zo bleekt uit voorlopige ramingen van het Amerikaanse ministerie van Handel. In het derde kwartaal was er nog sprake van een groei van 2,2 procent.

 

TNT en vakbonden akkoord

TNT en de vakbonden hebben een overeenkomst afgesloten, zo meldt FNV Bondgenoten vrijdag aan Dow Jones nieuwsdienst. Met het akkoord zijn acties bij TNT van de baan. Werknemers krijgen per 1 januari 2010 een loonsverhoging van 0,7 procent. Per 1 oktober 2011 krijgen postbodes een loonsverhoging van 0,2 procent, voorafgegaan door een verhoging van 1,0 procent per 1 januari 2011. Het ontslag van zo’n 3.500 werknemers kon volgens de vakbond echter niet worden voorkomen. Alvorens het nieuwe akkoord bekrachtigd kan worden, moeten de bonden nog wel hun achterban raadplegen. Beleggers waren tevreden met het akkoord en het fonds sloot ruim 2 procent hoger.

 

ING profiteert van economische groei in Amerika Stijgers en dalers

De financials gingen vrijdag aan kop. Aegon, ING en SNS wonnen alledrie. Aegon pluste 2 procent. ING, dat vandaag ook de verkoop van zijn Aziatische private banking-activiteiten afrondde, won 3,4 procent en midkapfonds SNS Reaal won 3,1 procent. Ook zwaargewichten ArcelorMittal en Shell deden het goed. Arcelor won 2,5 procent en Shell, dat volgende week met cijfers komt, sloot af met een koerswinst van een half procent. Bij de dalers geen enkel AEX-fonds. ASMi ging aan kop met een min van 2,3 procent en Mediq volgde met 1,2 procent. Vopak verloor 0,7 procent en Ten Cate en Imtech respectievelijk 0,3 en 0,1 procent.

 

Wall Street

Rond de klok van half zes noteert de Dow Jones-index op een plus van 0,2 procent, op een stand van 10.138 punten. De S&P500 en de Nasdaq noteren rond de slotstand van donderdag.

 

Door: Robert du Bois, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.