Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX sluit eerste handelsdag 2010 met fraaie plus

AEX sluit eerste handelsdag 2010 met fraaie plus
4 jan 2010 om 18:08

De AEX is vandaag hoger gesloten, nadat de inkoopmanagersindex in meerdere landen goede cijfers liet zien. De index steeg vanochtend vanwege de goede cijfers van het de Nederlandse inkoopmanagersindex (PMI) die de NEVI bekend maakte. Om vier uur kwam Amerika ook met zijn PMI, die beter dan verwacht ontwikkelde. Dankzij de berichtgeving uit Amerika zette de opwaartse trend op Beursplein 5 zich voort. Uiteindelijk sloot de AEX op 343,03 punten, een stijging van 2,3 procent. De AMX noteerde hoger op 521,57 punten, een winst van 2,1 procent.

 

Inkoopmanagersindexen stijgen wereldwijd

De Amerikaanse ISM inkoopmanagersindex voor de industrie is in december op 55,9 punten uitgekomen tegen 53,6 in november. De inkoopmanagersindex (PMI) van de industrie in de eurozone is, zoals verwacht, toegenomen in december. De index van de industrie kwam in december uit op 51,6, tegenover 51,2 in november 2009. De Duitse inkoopmanagersindex voor de industrie is in december licht gestegen tot 52,7 punten. In november stond de index op 52,4 punten. De inkoopmanagersindex van de industrie in het Verenigd Koninkrijk is eveneens gestegen, tot het hoogste niveau van de afgelopen twee jaar, namelijk tot 54,1. De inkoopmanagersindex van de Nederland , gemeten door de NEVI, is in december op 53,1 uitgekomen, de hoogste stand in 21 maanden tijd.

 

Autoverkopen

De Bovag en de RAI hebben bekend gemaakt dat de autoverkopen in 2009 een afname van 22,5 procent hebben getoond ten opzichte van 2008. In totaal werden er bijna 388.000 auto’s verkocht tegen net geen 500.000 een jaar eerder. Vooruitkijkend stellen de brancheverenigingen dat zij uitgaan van een stabilisering in 2010.

 

Philips en ING met positief nieuws

Het electronicaconcern Philips verwacht een omzetgroei van minimaal 6 procent per jaar wanneer de effecten van de crisis voorbij zijn. Eerder wilde Philips al tussen 2008 en 2010 met 6 procent per jaar groeien, maar het electronicaconcern moest dit doel uitstellen wegens de financiële crisis. ING trok vanochtend de kar op de AEX met een winst van 2,3 procent nadat analist Dirk Peeters van KBC Securities zijn koersdoel verhoogde van 6,50 naar 9,00 euro en zijn advies bijstelde van Reduce naar Buy. Peeters stelde zijn koersdoel en advies naar boven bij omdat hij verwacht dat ING waarschijnlijk langer dan een jaar de tijd neemt om de verzekeringsactiviteiten af te stoten.

 

USG People goed van start in 2010 Stijgers en dalers

Voor uitzender USG People is 2010 goed begonnen. Het fonds zag de koers vandaag oplopen met 6,0 procent. USG werd op de voet gevolgd. De financials Aegon en ING wonnen respectievelijk 5,9 en 5,4 procent aan beurswaarde. Aalberts Industries won 5,4 procent. Vanochtend maakte de Telegraaf bekend dat de defensie-industrie vanwege de oorlog in Afghanistan kan uitkijken naar “een lange reeks opdrachten.” De lijst met stijgers werd gecompleteerd door TomTom dat op een dagwinst van ruim 5,5 procent bleef steken. Bij de dalers zien we ingenieursbureau Arcadis aan kop gaan met een dagverlies van een half prcoent procent. Vastgoedfonds EuroCommercial Properties volgde met enkele honderden van een procent.Smit International en Reed Elsevier stonden eveneens in de rij met dalers, maar wisten hun verlies te beperken tot slechts enkele tienden van procenten.

 

Tussenstand Wall Street

De Amerikaanse beurzen staan rond de klok van zes uur allen in de plus. De Dow Jones staat op 10.590 punten, een winst van 1,6 procent. De Nasdaq staat 1,8 procent hoger, terwijl de S&P 500 1,6 procent wint.

 

Door: Joeri Zwart, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.