Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Bernanke trekt boetekleed aan over huizenzeepbel

Bernanke trekt boetekleed aan over huizenzeepbel
4 jan 2010 om 11:25

De FED en andere toezichthouders hebben steken laten vallen in de supervisie van hypotheken en de vastgoedsector. Dat heeft FED-voorzitter Ben Bernanke gisteren gezegd in een toespraak voor de American Economic Association (AEA). Volgens Bernanke was  inadequaat toezicht, en niet lage rentestanden de oorzaak van de vastgoedzeepbel.

De FED-voorzitter stelde dat huizenprijzen al aan het eind van de jaren negentig sterk begonnen te stijgen, toen de rente nog hoog was. Daarnaast wees Bernanke op een onderzoek van het Internationaal Monetair Fonds naar rentestanden en huizenprijzen. Uit dit onderzoek bleek dat 11 van de 20 onderzochte landen rentestanden hadden die hoger waren dan de Taylor-regel (een richtlijn voor rentestanden) voorschreef, maar desondanks een sterkere stijging van huizenprijzen kenden dan in de VS het geval was.

Wat volgens Bernanke wel de oorzaak van de huizenzeepbel was, was de verwachting bij zowel huizenkopers als banken dat huizenprijzen alleen maar zouden blijven toenemen. Daardoor verstrekten banken op steeds grotere schaal aflossingsvrije hypotheken en exotische hypotheken met variabele rente aan mensen die onder normale omstandigheden niet in aanmerking zouden komen voor een dergelijke lening.

Volgens Bernanke was de aanscherping van de regels op de slechte hypotheken en het achteruitgaan van underwriting door banken te beperkt en te laat. De FED-voorzitter bepleit daarom voor meer toezicht op banken en voor striktere regels op financiële producten voor consumenten.


Zware herbenoeming voor Bernanke

Berankes toespraak komt nadat de FED-voorzitter in december zware kritiek kreeg van senatoren tijdens de herbenoemingsprocedure. Senator Richard Shelby, leider van de republikeinen in de senaatscommissie voor bankzaken, haalde hard uit naar Bernanke. "Ik ben sterk gekant tegen een aantal acties die de FED onder het voorzitterschap van Bernanke heeft genomen, en ik heb totaal geen vertrouwen in de beperkte plannen voor de toekomst die hij [Bernanke] heeft toegelicht."

De democratische Senator Christopher Dodd wil dat een nieuw in het leven te roepen toezichthouder de regulerende taken over het bankwezen volledig overneemt van de FED. Dodd zei dat het toezicht van de FED op de banken voor de kredietcrisis een “totale mislukking” was. Daarnaast ligt in het Huis van Afgevaardigden een voorstel van Ron Paul op de plank dat inhoudt dat het Congres de FED gaat auditten. Bernanke heeft zich steeds verzet tegen het uit handen geven van taken door de FED.

Bernanke, die door Time is uitgeroepen als man van het jaar, kreeg in december zestien senatoren van commissie achter zich, terwijl zeven senatoren tegen stemden. In januari stemt de voltallige senaat over de herbenoeming van de FED-voorzitter.

 

Door: Arne Petimezas, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.