Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX geeft geen vervolg aan winst

AEX geeft geen vervolg aan winst
5 jan 2010 om 17:56

De AEX is vandaag lager gesloten. Bij opening stond de index in het groen, maar dit was van korte duur. Even voor de opening van Wall Street lukte het om opnieuw aan de goede kant van de score  te belanden, maar na bekendmaking van Amerikaanse huizencijfers dook de AEX weer in het rood. Uiteindelijk sloot de AEX op 342,02 punten, een daling van 0,3 procent. De AMX noteerde evenwel de hele dag boven de slotkoers van maandag en eindigde op 527,31 punten, een winst van  1,1 procent.

Volgens de met een Nobelprijs onderscheiden econoom Paul Krugman is een kans van 30 tot 40 procent dat de Amerikaanse economie in de tweede helft van het jaar terugvalt in een recessie. Krugman verwacht dat als een W-vormige recessie uitblijft, dat het tempo van het herstel in het derde en vierde kwartaal hoogstwaarschijnlijk wel afneemt. De econoom wijst hiervoor op de recessie van 2001.


Macrocijfers Amerika

De aanstaande huizenverkopen in Amerika zijn in november afgenomen met 16 procent op maandbasis tot 96 punten. Op jaarbasis steeg de aanstaande huizenverkopen index met 15,5 procent. Fabrieksorders in de VS zijn in november wederom gestegen. In november stegen de orders voor nieuwe goederen met 1,1 procent tot 365,3 miljard dollar. In oktober en september was er sprake van een toename van respectievelijk 0,8 procent en 1,6 procent.


Icesave

Olafur Ragnar Grimsson, president van IJsland, heeft dinsdag zijn veto uitgesproken over de wetgeving om het door Nederland en Groot-Brittannië voorgeschoten geld niet terugbetalen. Het gaat om een bedrag van 1,3 miljard euro voor Nederland en 2,5 miljard euro voor Groot-Brittannië. Het niet overgaan tot terugbetalen zou de toetreding tot de EU bemoeilijken.

 

Bijna 10 procent waardevermeerdering voor Ordina Stijgers en dalers

De lijst met stijgers werd vandaag aangevoerd door automatiseerder Ordina. Het fonds won bijna 10 procent aan beurswaarde. Bouwbedrijf Heijmans won 6,6 procent. TomTom en USG People, gisteren ook al twee van de grootste stijgers op het Damrak, wonnen respectievelijk 4,9 en 3,2 procent. De stijging bij de navigatiespecialist wordt volgens analist Michael Jabroer veroorzaakt door het uitbreken van een weerstandspunt en het dekken van shortposities. Volgens Jabroer is TomTom een van de drie aandelen aan het Damrak waar de grootste shortposities op zijn genomen. De sterke koersstijging van USG komt volgens analist Marc Zwartsenburg, omdat de uitzender is achtergebleven op zijn concurrenten. Zwartsenburg denkt dat USG deze week nog wat door kan stijgen doordat de markt anticipeert op positieve banencijfers uit  Frankrijk en de VS later deze week.

Bij de dalers gaat Unilever aan kop. Het fonds verliest ruim 2,5 procent aan beurswaarde. Beleggers vrezen wellicht de overname van activiteiten van Kraft Foods door concurrent Nestle. Bierbrouwer Heineken verloor 2,1 procent en uitgever Elsevier, ook gisteren al in het rijtje van de dalers, zag 1,1 procent van zijn beurswaarde verloren gaan. Arcelor Mittal en DSM wisten hun dagverlies tot net onder de 1 procent te beperken.


Tussenstand Wall Street

De Amerikaanse beurzen daalden nadat bekend werd dat de aanstaande huizenverkopen meer waren afgenomen dan werd verwacht. De toename van de fabrieksorders beperkte de daling, waarna de koersen weer licht opkrabbelden. Kort voor zes uur staat de Dow Jones op 10.545 punten, een  verlies van 0,3 procent. De Nasdaq en de S&P 500 noteren respectievelijk een verlies van 0,1 procent en een winst van 0,1 procent.

Door: Robert du Bois, ABM Financial News
[email protected] of +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.