Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Krugman ziet grote kans op W-vormige recessie

Krugman ziet grote kans op W-vormige recessie
5 jan 2010 om 13:00

Er is een kans van 30 tot 40 procent dat de Amerikaanse economie in de tweede helft van het jaar terugvalt in een recessie. Dat zegt de Nobelprijs winnende econoom Paul Krugman in een gesprek met Bloomberg. Krugman verwacht dat als een W-vormige recessie uitblijft, dat het tempo van het herstel in het derde en vierde kwartaal hoogstwaarschijnlijk wel afneemt. De econoom wijst hiervoor op de recessie van 2001. In het eerste kwartaal van 2002 liet de economie sterke groei zien, waarna in de tweede helft van het jaar de economie dreigde af te glijden in een nieuwe recessie.

De oorzaak van de teruggang na de zomer is volgens Krugman dat de economie nog niet op eigen benen kan staan. Krugman stelt dat het voorradenherstel uitdooft en dat daarnaast de stimuleringsuitgaven aflopen. Bedrijfsinvesteringen en consumentenuitgaven gaan het stokje nog niet overnemen, aldus de econoom.

 

Exit-strategie FED

Krugman zei ongerust te zijn over geruchten dat de exit-strategie van de FED begint met het verkopen van Mortgage Backed Securities (MBS). “Als de FED alleen al het signaal af geeft dat het [het monetaire beleid] gaat verkrappen, ook al doet het in weze niet zo veel, dan heeft dat al een groot effect op rentestanden.” Volgens Krugman zou door de openmarktoperatie de rente op hypotheken met een procentpunt omhoog kunnen gaan, wat zeer slecht zou zijn voor de woningbouw.

 

Bekijk hier het gesprek met Paul Krugman.

 

Update 14:00: toegevoegd Krugman over de FED.

Door: Arne Petimezas, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.