Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Ook Wall Street start 2010 goed

Ook Wall Street start 2010 goed
5 jan 2010 om 08:05

Handelaren op Wall Street kunnen met een goed gevoel terugkijken op de eerste handelsdag van 2010. Het overgrote deel van de fondsen wist de weg naar boven te vinden waarbij vooral oliegerelateerde fondsen het goed deden als gevolg van de stijgende olieprijs. Voor een vat ruwe olie moet inmiddels meer dan 81 dollar worden betaald. Aanjager voor de stijging is het conflict tussen Rusland en buurland Wit-Rusland over de levering van olie. In het kielzog van de oplopende olieprijs, werden ook andere grondstoffen duurder.

 

Sterke stijging ISM-index

De Amerikaanse belegger werd verder op zijn wenken bediend met een gestegen inkoopmanagersindex over december. De zogenoemde ISM-index steeg van 53,6 naar 55,9 punten. Hoewel economen hadden gerekend op een stijging van de index, viel deze wel sterker uit dan verwacht. De toename van de bedrijvigheid in de industriele sector is opnieuw een bevestiging dat de Amerikaanse economie zich herstelt.

 

Slotstanden

De Dow Jones-index is maandag 1,5 procent hoger gesloten op 10.584 punten. De S&P won 1,6 procent op 1.133 punten en de Nasdaq tot slot won zelfs 1,7 procent op 2.308 punten. Naast olie- en andere grondstofgerelateerde fondsen, deed ook Intel het opvallend goed. De onderneming kreeg een adviesverhoging van een Amerikaanse zakenbank. De bank denkt dat Intel komend jaar flink zal kunnen profiteren van de aantrekkende vraag naar computers. De verkoop van halfgeleiders bleek in november met 8,5 procent op jaarbasis gestegen, zo berekende de Semiconductor Industry Association. Dit betekende de eerste maandelijkse stijging in 2009 in vergelijking tot de maandelijkse verkopen in 2008.

 

Door: Robert du Bois, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39 93.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.