Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Japanse minister van Financien stapt op

Japanse minister van Financien stapt op
6 jan 2010 om 12:52

De Japanse vice-premier Naoto Kan is door premier Yukio Hatoyama aangesteld als opvolger van de minister van Financiën Hirohisa Fujii. Dat melden Japanse media. De 77-jarige Fuijj kondigde vandaag aan af te treden vanwege gezondheidsredenen.

Vorige week vrijdag werd Fujii vanwege hoge bloeddruk en oververmoeidheid voor tien dagen opgenomen in het ziekenhuis. Fujii ziekenhuisopname kwam nadat hij op 25 december een recordbegroting van 92,3 biljoen yen (0,7 biljoen euro) aan het Japanse parlement presenteerde. Daarnaast kondigde de minister van Financiën aan dat er voor 44 biljoen yen nieuwe staatsobligaties wordt uitgegeven, waarmee de Japanse staatsschuld oploopt tot ongeveer 185 procent van het BBP.

Volgens de Wall Street Journal is het ontslag van Fujii een grote tegenslag voor Hatoyama’s vier maanden jonge kabinet. Fujii was een van de weinig ervaren bewindslieden in het kabinet. Onder Fujii’s bewindvoering is de harde yen na een hoogtepunt van bijna 86 yen ten opzichte van de dollar sinds eind november aan het verzwakken, tot tevredenheid van exporteurs. Daarnaast wist Fujii de valuta- en obligatiemarkten te kalmeren over de zwakkerre yen en de torenhoge staatsschuld.

 

Door: Arne Petimezas, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.