Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Damrak sluit donderdag verdeeld

Damrak sluit donderdag verdeeld
7 jan 2010 om 18:20

De beurs van Amsterdam is donderdag verdeeld gesloten, de AEX leed op 340,55 punten een verlies van 0,3 procent waar de AMX bij een slotstand van 532,21 punten juist een winst boekte van bijna een half procent. Zowel de hoofdindex als de midkap zakten kort na opening in. De AMX wist echter nog in de ochtendhandel de weg naar boven te vinden, waar de AEX een grilliger verloop vertoonde. Nadat Wall Street kort na opening van de handel de weg omhoog wist te vinden, kreeg ook de beurs van Amsterdam nog een laatste zetje omhoog.


Marktomstandigheden Philips verbeteren volgens ABN Amro

Philips
meldde donderdag dat het een samenwerkingsverband is aangegaan met Biomérieux voor de ontwikkeling van een draagbaar diagnostisch apparaat. Het gaat om een zogenoemd point-of-care apparaat dat dichtbij de patiënt kan worden gebruikt. Analisten van ABN Amro hebben Philips vandaagop de Recommended List gezet. Reden voor de plaatsing van het elektonicaconcern op de lijst is dat de marktomstandigheden voor het bedrijf aan het verbeteren zijn, en dat wordt volgens de analisten door de financiële markten vooralsnog onderschat. Ondanks de positieve woorden van ABN sloot het fonds ruim een half procent lager.


D-Day Saab en Spyker

Bieders op de noodlijdende autofabrikant kunnen tot vanavond elf uur hun biedingen kenbaar maken bij moederbedrijf General Motors. Wanneer de Amerikanen vervolgens reageren op de biedingen of een keuze maken, is onbekend. Het Nederlandse Spyker zal in ieder geval een bod uitbrengen, maar mogelijk doen ook anderen dit. Spyker-topman Victor Muller is overtuigd van de kracht van zijn bod en rekent op de overname van het Zweedse automerk. Beleggers lijken enig vertrouwen te hebben in een goede afloop en Spyker sloot 1,4 procent hoger.

Ordina voor tweede keer deze week grootste stijger Stijgers en dalers

Evenals afgelopen dinsdag was Ordina ook vandaag weer de grootste stijger op het Damrak. De automatiseerder won 3,3 procent aan beurswaarde. Ook Logica deed het goed, met een koerswinst van 3,2 procent. Uitzenders Randstad en USG People hadden ook een goede dag met een plus van respectievelijk 2,9 en 0,7 procent. Imtech won 2,7 procent, nadat het bedrijf voorbeurs kenbaar maakte dat de orderportefeuille eind december met 5 procent was gegroeid.

Bij de dalers vandaag ASMI en ASML, de eerste verloor 2,4 procent en de tweede 1,8 procent. Grootste daler op het Damrak was evenwel Ahold, met een min van 2,2 procent.Wessanen en Nutreco completeerde de lijst met dalers met een verlies van respectievelijk 2,0 en 1,8 procent.

Eurozone en Duitsland

Afgelopen maand steeg de vertrouwensindex met 2,5 punten tot 91,3 in de eurzone. De index is sinds het dieptepunt in maart vorig jaar (65 punten) ongestoord gestegen. Verder is de detailhandelsomzet in de eurozone is in november met 1,2 procent afgenomen. In Duitsland is in november de detailhandelsomzet afgenomen met 3,1 procent af op jaarbasis. Beter nieuws is het consumentenvertrouwen in de eurozone (gestegen tot -14) in december en de orders voor de Duitse industrie (+0,2%) in november.


Wall Street

Rond de klok van zes uur noteert de Dow Jones-index op vrijwel dezelfde stand als de slotstand van woensdag, 10.574 punten. De S&P500 staat op een minieme winst van 0,02 procent en de Nasdaq verliest bijna een half procent van zijn waarde. Een uur voor opening van NYSE bleek dat het aantal eerste steunaanvragen licht was opgelopen maar dat het aantal verlengde steunaanvragen aanzienlijk sterker was teruggelopen.

Door: Robert du Bois, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.