Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Claim Wijs & Van Oostveen kost banken honderden miljoenen euro`s

Claim Wijs & Van Oostveen kost banken honderden miljoenen euro`s
8 jan 2010 om 09:08

Nederlandse banken en vermogensbeheerders dreigen honderden miljoenen euro’s te moeten betalen aan gedupeerde beleggers, als gevolg van een schikking in België tussen Citibank en honderden particuliere beleggers. Dat meldt het Financieele Dagblad vandaag. De claim moet tegemoet komen aan beleggers die zogenoemde Lehman-notes kochten, welke na de val van Lehman Brothers in 2008 waardeloos werden.

 

Wijs & Van Oostveen

Citibank is een van de grootste doorverkopers geweest van deze complexe schuld-producten van Lehman. In Nederland hebben verschillende vermogensbeheerders in samenwerking met Citibank de notes verkocht, waaronder Wijs & Van Oostveen. Beleggersorganisatie Deminor zal voor de beleggers de belangen behartigen in de mogelijke rechtszaak tegen Wijs & Van Oostveen. Joost Kramer, directeur van Deminor Nederland: “meer dan 200 klanten van Wijs &Van Oostveen hebben zich gemeld.” In totaal zou de Amsterdamse vermogensbeheerder voor 15 miljoen euro aan notes hebben verkocht.

 

Citibank biedt gedupeerden een vergoeding

Ook klanten van onder meer Staalbankiers, SNS Bank, Van Lanchot Bankiers en Schretlen hebben de Lehman-notes gekocht. Bij deze instellingen zal per geval naar een oplossing gezocht worden. Citigroup biedt haar klanten aan 65 procent van de inleg te vergoeden. De klanten moeten dan wel notes inleveren en afzien van verdere claims. Dit kan Citigroup zo’n 140 miljoen euro gaan kosten. Erik Bomans van Deminor rekent voor: "de onmiddellijke betaling van 65 procent en het bijkomende recht om het bedrag te plaatsen op een termijnrekening op 3 jaar met een bruto interest op jaarbasis van 5,3 procent komt neer op een bruto recuperatie (zonder rekening te houden met de roerende voorheffing) van meer dan 75 procent van de totale belegging over 3 jaar".

 

Door: Sanne Rolsma, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.