Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

ING BeleggersBarometer stijgt naar hoogste stand in ruim twee jaar

ING BeleggersBarometer stijgt naar hoogste stand in ruim twee jaar
8 jan 2010 om 14:19

De ING BeleggersBarometer is gestegen met 13 punten naar 128, de hoogste stand in meer dan twee jaar. De stijging wordt vooral veroorzaakt door een toenemend vertrouwen in de Nederlandse economie, zo stelt het onderzoeksteam van ING. Dit optimisme vertaalt zich ook in actie: 34 procent van de beleggers heeft de afgelopen twee maanden in vergelijking met vorig jaar op de beurs meer aankooptransacties gedaan dan verkooptransacties. In november vond 51 procent van de beleggers dat de Nederlandse economie de afgelopen maanden beter is gaan draaien. Voor de komende maanden verwacht liefst 58 procent een verder herstel van de economie.

 

Verwachtingen koersverloop AEX

De verwachtingen van particuliere beleggers over hun beleggingsportefeuille blijven overwegend positief, zo stelt het onderzoeksteam. Ruim de helft verwacht de komende maanden een stijging (56 procent, tegen 50 procent in oktober). Ook over de AEX-index zijn beleggers optimistischer dan in oktober. Bijna tweederde verwacht dat de AEX in de komende drie maanden gaat stijgen (63 procent versus 54 procent in oktober). Gemiddeld voorspellen beleggers een waarde van 324 punten (was 320) voor over drie maanden. Gevraagd naar een voorspelling voor eind 2010 verwachten de meeste beleggers (41 procent) een ‘eindstand’ van tussen de 350 en 400 punten, met een gemiddelde van 372. Bijna 10 procent denkt zelfs aan een krachtig herstel tot meer dan 450 punten.

 

Meer aankoop- dan verkooptransacties

Beleggers die actief zijn geweest, hebben de laatste twee maanden meer aankoop- dan verkooptransacties gedaan (34 procent versus 12 procent). Als reden gaven zij op dat koersen nu laag zijn en dat zij verwachten dat de beurs de komende tijd zal aantrekken. ‘Vorige maand zagen we al dat beleggers meer dan voorheen achtergrondinformatie verzamelen en meer op de koersen letten. Dat beeld wordt in het onderzoek van deze maand versterkt: beleggers geven aan dat zij meer dan een jaar geleden handelen op basis van een vooraf bepaalde strategie (18 procent) of een concreet advies (36 procent).’

 

Door: Joeri Zwart, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.