Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Ondanks cijfers uit Amerika sluit Damrak met winst

Ondanks cijfers uit Amerika sluit Damrak met winst
8 jan 2010 om 17:55

De beurs van Amsterdam is vrijdag alsnog met winst gesloten. Nadat vanmiddag het banenverlies in Amerika openbaar werd gemaakt, zakte de AEX abrupt zo’n vier punten in. Toen bleek dat de cijfers in principe niet eens heel slecht waren en dat het werkloosheidspercentage stabiel bleef, krabbelde de beurs weer op. Uiteindelijk sloot de AEX op 341,94 punten, een winst van 0,4 procent. De AMX deed het nog wat beter en won 0,7 procent en sloot daarmee op 536,07 procent.

 

Leading indicators duiden op herstel

De Leading indicator van de OESO is voor november met 1,0 punt toegenomen op maandbasis naar een stand van 102,3 punten. Op jaarbasis was zelfs sprake van een toename van 8,2 punten. Voor Amerika gold een toename over november van eveneens 1,0 punt, waar de eurozone een plus van 1,1 punt boekte en Japan 1,2 punt. Op jaarbasis was er in alle drie de regio’s sprake van een flinke toename. De minst sterke stijging werd gemeten in China, waar sprake was van een maandelijkse groei van 0,2 punt.

 

Brunel spurt omhoog na koersdoelverhogingen Stijgers en dalers

De financials deden het vandaag goed. SNS Reaal won 5,1 procent, Aegon 3,3 procent en ING 2,5 procent. Aanleiding voor de stijging is onder meer een positief rapport van SNS Securities waarin analist Maarten Altena aangeeft dat Aegon koopwaardig is . Bouwbedrijf BAM deed het eveneens goed en won 4,1 procent. ASMi won 3,6 procent, waar ASML juist met een verlies van 3,4 procent de grootste daler van de AEX was. Een vergelijkbaar beeld bij de uitzenders, waar Randstad 0,8 procent onderuit ging, was het USG People die juist 2,8 procent won. Marc Zwartsenburg van ING meldde eerder deze week al aan ABM Financial News dat beleggers Randstad na het forse koersherstel van de afgelopen periode mogelijk te duur vinden. USG is juist achtergebleven in zijn koersherstel , zo stelt de analist. Brunel International was met een koerswinst van bijna 9 procent de grote winnaar van vandaag. De analisten van Fortis Bank Nederland, SNS Securities en ING Wholsesale Banking stelden allen hun koersdoel voor het fonds naar boven bij. SNS is met 23,50 de meest voorzichtige waar Fortis zelfs kiest voor een koersdoel van 40 euro.

 

Spyker biedt op Saab

Zoals verwacht heeft het Nederlandse Spyker een bod uitgebracht op het Zweedse Saab. Donderdagavond om 11 uur verliep de deadline en moesten bedrijven die interesse hadden om Saab over te nemen van moederbedrijf General Motors  hun bieding ingediend hebben. Victor Muller, CEO bij Spyker, liet in een verklaring weten dat hij een constructieve dialoog met GM heeft gevoerd over de overname van Saab. Muller ziet voldoende potentieel in Saab en hoopt dat beide partijen spoedig tot een akkoord komen. Formule 1-baas Bernie Ecclestone heeft in samenwerking met investeringsmaatschappij Genii Capital eveneens een bod op Saab uitgebracht. Ook is vanuit het land zelf een bod uitgebracht. Het gaat om een voormalige minister en tevens ex-topman van Saab, vermoedelijk met steun van een investeringsmaatschappij. Beleggers zetten het aandeel Spyker op een verlies van 3,6 procent.

 

Wall Street

Beleggers wereldwijd keken met belangstelling uit naar de ontwikkeling van de Amerikaanse werkloosheid , waarvan de cijfers vrijdagmiddag om half drie bekend werden gemaakt door het ministerie van Arbeid. Het aantal banen nam met 85.000 af waarmee de werkloosheid blijft steken op 10,0 procent. Een rondvraag onder analisten door Reuters leert dat er werd gerekend op weinig verschuiving. Het werkloosheidspercentage werd door hen geschat op 10,1 procent. Rond half zes noteerde de Dow Jones op 10.584 punten, een verlies van 0,2 procent. De S&P noteert rond de slotstand van donderdag en techbeurs Nasdaq wint bijna 0,4 procent.

 

Door: Robert du Bois, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.