Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Amsterdam sluit lager na zorgen om Portugal

Amsterdam sluit lager na zorgen om Portugal
10 jan 2011 om 17:57

De Amsterdamse beurs is maandag lager gesloten. De AEX leverde 0,6 procent in op 354,21 punten. Handelaren maakten zich opnieuw zorgen over de opspelende Europese schuldenkwestie. Vooral Portugal kwam verder onder druk te staan, nu Duitsland en Frankrijk dit weekend zouden hebben aangedrongen om een beroep te doen op het noodfonds van 750 miljard euro. Marktgeruchten wijzen er op dat de ECB Portugese staatsschulden heeft opgekocht nadat het rendement op het staatspapier steeg. In de loop van de middag daalde vervolgens het rendement weer.

Jos Versteeg van Theodoor Gilissen vreest vooral dat na Portugal de ogen gericht worden op Spanje. Deze laatste economie heeft wel een serieuze omvang en vormt volgens de analist daarom een bedreiging. Later deze week geven beide landen nieuwe leningen uit, volgens Versteeg essentieel dat dit proces succesvol verloopt.

Algeheel lijkt de wereldeconomie er goed voor te staan. De OESO maakte de nieuwe standen van de leidende indicatoren bekend. De groeitrend werd hervat, aldus de organisatie. Voor Europa constateerde de OESO een "stabiel tempo van expansie".

Koersgrafiek Shell Stijgers en dalers

In de AEX werden 8 fondsen hoger verhandeld tegen 17 fondsen lager. De zwaargewichten in de index noteerden in het rood, met uitzondering van Shell (+1,3%). Het oliefonds kreeg voorbeurs een adviesverhoging van ING. BP is op dit moment de favoriet onder de oliefondsen van analisten van ING. Grootste stijgers waren DSM (+4,0%) en SBM Offshore (+1,7%) en de lijst met verliezers werd aangevoerd door  TomTom (-3,0%) en ING (-3,0%).

Beleggers lijken te vinden dat DSM ondergewaardeerd is nu DuPont een bod uitbracht van bijna 6 miljard dollar op Danisco. Een artikel in de Financial Times zette druk op de koers van ING. Analisten nuanceerden de woorden van Bureau van Dijk in het artikel, maar beleggers lieten het fonds links liggen.

Een opvallende stijging was er voor Spyker Cars. Het fonds dikte 8,9 procent aan. Mogelijk heeft een positieve uitspraak van een analist bijgedragen aan wat fantasie rondom het aandeel.

Tussenstand Wall Street

Rond de klok van half zes noteerde de Dow Jones index 0,6 procent lager op 11.610,81 punten. De breder samengestelde S&P500 verloor op dat moment 0,4 procent op 1.265,95 punten en de Nasdaq leverde een half procent in op 2.690,82 punten. Ook op Wall Street waren de ogen gericht op Europa. Nabeurs komt Alcoa met cijfers over het vierde kwartaal. De verwachting is dat de aluminiumproducent beter heeft gepresteerd dan een jaar eerder in het vierde kwartaal.

 

Door: Robert du Bois, ABM Financial News.
[email protected]
Amsterdam: +31(0)20-845 40 59
Groningen: +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.