Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursupdate: Damrak lager om zorgen Portugal

Beursupdate: Damrak lager om zorgen Portugal
10 jan 2011 om 10:10
Het Damrak heeft vanochtend de verliezen wat zien oplopen na hernieuwde zorgen over de Europese schuldenproblematiek, waardoor vooral financials onder druk staan. “De soevereine schuldenproblematiek steekt weer de kop op,” zegt handelaar Geoffrey Leloux van Mijn-Effecten. Reuters, Handelsblatt en het Duitse weekblad Der Spiegel melden dat Portugal onder toenemende druk staat van Duitsland en Frankrijk om een beroep te doen op de noodregeling van 750 miljard euro. Zowel de Duitse als de Portugese regering ontkennen de berichtgeving.

Vooruitkijkend verwacht Leloux dat de aandelenmarkten voorlopig in een tweespalt blijven tussen meevallend macro-economisch nieuws en bedrijfsnieuws en zorgen over de toekomst van de eurozone.

Rond de klok van 10 uur verliest de AEX 0,6 procent op 354,16 punten. De midkapindex daalt met 0,4 procent. Ook de andere Europese beurzen leveren vanochtend in, waarbij de grootste verliezen worden geleden door Lissabon en Madrid. De Portugese PSI20 index keldert met 2,5 procent en de Spaanse IBEX 35 levert 1,5 procent in. Op de Stoxx600 zijn banken en basismaterialen de slechts presterende sectoren. Outperformers zijn retailers.

Op de Europese obligatiemarkt zijn beleggers schuldpapieren van zwakke euro-landen van de hand aan het doen. De spread tussen Spaanse en Portugese 10-jaars staatsschulden en Duitse Bunds is sterk aan het uitlopen.

Stijgers en dalers

Op de AEX staan slechts vijf aandelen op winst. DSM (+2,9%) gaat aan kop nadat DuPont het Deense voedingsingrediënten- en enzymenbedrijf Danisco overneemt voor 5,8 miljard dollar. Reed Elsevier stijgt 1,1 procent en Shell wint 0,6 procent. Analisten van ING verhoogden vanochtend hun advies voor de Brits-Nederlandse oliemaatschappij naar Buy bij een koersdoel van 30,50 euro. Ahold doet het wat beter dan de retailsector als geheel en wint 0,5 procent.

Grote verliezers op de AEX zijn ING (-2,2%), ASML (-2,2%) en ArcelorMittal (-1,8%). Air France-KLM levert 1,4 procent in nadat de luchtvaartmaatschappij bekendmaakte dat het zware winterweer 70 miljoen euro aan omzet heeft gekost. Aegon (-0,8%) weet de verliezen te beperken.

Op de BEL20 verliezen de financials flink. Ageas daalt 4,8 procent en KBC zakt 5,6 procent. Dexia geeft 2,8 procent prijs.

Door: Arne Petimezas, ABM Financial News.
[email protected]
Amsterdam: +31(0)20-845 40 59
Groningen: +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.