Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

ECB brengt aankopen staatsobligaties verder terug

ECB brengt aankopen staatsobligaties verder terug
10 jan 2011 om 17:16

De Europese Centrale Bank heeft vorige week de aankopen van staatsobligaties verder teruggebracht. In de week eindigend op 6 januari kocht de ECB in het kader van het Securities Markets Programme voor 113 miljoen euro aan staatsobligaties van eurolanden. Dat is het laagste niveau sinds de aankopen begin november 2010 werden hervat vanwege de Ierse crisis.

Afgerond heeft de in Frankfurt gevestigde centrale bank onder het SMP voor 74 miljard euro aan staatsobligaties gekocht. In de week eindigend op 31 december bedroegen de aankopen 164 miljoen euro.

De ECB steriliseert de steunaankopen van staatsobligaties, bedoelt om de markt voor de schulden in kwestie te stabiliseren, door een gelijk bedrag uit de markt te halen.

De centrale bank maakt niet bekend wat het precies heeft gekocht. Volgens marktgeruchten gaat het, naast Grieks staatspapier, om de schulden van Portugal en Ierland. Het grootste deel van de aankopen vonden eerder dit jaar plaats naar aanleiding van de Griekse crisis.

Vandaag heeft volgens marktgeruchten de ECB Portugese schulden opgekocht, meldt Reuters. Rendementen op de staatsobligaties stegen eerder vandaag vanwege zorgen dat het land onder druk van Duitsland en Frankrijk een beroep moet doen op de noodregeling van 750 miljard euro.

Uit data van Bloomberg blijkt dat het rendement op 10-jaars schulden aan het einde van de handelsdag van een high op 7,18 procent tot 7,00 procent. Het rendement op Spaanse en Belgische schulden is nog stijgende, terwijl Ierse het rendement op Ierse schulden zakt.

Het risicopremium dat beleggers eisen voor Portugese 10-jaars schulden ten opzichte van Bunds is teruggevallen van 429 tot 414 basispunten.

Spanje en China

De Chinese vice-premier Li Keqiang zei vorige week tijdens een bezoek aan Spanje voor 7,5 miljard dollar  (5,6 miljard euro) aan handelscontracten en andere overeenkomsten te hebben gesloten met het Zuid-Europese land. De Spaanse krant El Pais meldde daarnaast op basis van bronnen dat China voor 6 miljard euro aan schulden van Spanje koopt. Eerder kocht China de schulden van Portugal en Griekenland.

Door: Arne Petimezas, ABM Financial News.
[email protected]
Amsterdam: +31(0)20-845 40 59
Groningen: +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.