Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Impact Europese bankentaks op winstgevendheid ING 21 procent

Impact Europese bankentaks op winstgevendheid ING 21 procent
10 jan 2011 om 12:28

Een Europese bankentaks kan een groot deel van de winsten van grootbanken opeisen, schrijft de Financial Times. De zakenkrant baseert dat op een rapport opgemaakt door Bureau van Dijk voor de zitting in december van de Europese Raad. Heffingen over bankbalansen kunnen 24 procent van de winst van het Franse Crédit Agricole afhalen. Volgens het rapport zouden de heffingen 21 procent van winst van ING kunnen afsnoepen. Op de derde plaats staat Dankse Bank met 15 procent.

 

De heffing waar BvD mee heeft gewerkt is 100 miljoen euro; 0,0005 procent (5 bips) over 200 miljard euro aan wholesale funding.

 

Banken bestrijden de uitkomsten van het rapport. Crédit Agricole stelt op basis van eigen berekeningen de heffingen 4 procent van de winst van 2009 zou afhalen.

Een woordvoerder van ING zei tegenover Bloomberg dat het baseren van de winstgevendheid op het boekjaar 2009 niet representatief is. Volgens de zegsman is 2009 een van de slechtste boekjaren van de afgelopen decennia. “Kijkend naar 2010 of de verwachtingen voor 2011, dan blijkt dat de impact veel lager is dan gesuggereerd wordt in het onderzoek.” De woordvoerder benadrukt verder dat er geen sprake is van een uniforme Europese bankentaks.

Analist Lemer Salah van SNS Securities merkt in een note dat de soep niet altijd zo heet gegeten wordt als hij wordt opgediend. Salah stelt dat 10 Europese heffingen zijn onderzocht door BvD, maar niet alle heffingen zijn ingevoerd. Daarnaast hebben binnen de EU alleen Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk een aantal van de maatregelen ingevoerd. De analist, die een Buy advies hanteert voor ING, concludeert dat de heffingen uiteindelijk substantieel minder stringent zullen zijn.

Ook volgens Benoit Petrarque, een analist bij Kepler Capital Markets, heeft BvD een niet-representatief jaar genomen voor het onderzoek en is de conclusie te sterk aangezet.

Petrarque stelt dat Nederland en België het belangrijkst zijn voor ING, dat hij waardeert met een Reduce advies. Volgens de analist behoren zowel in Nederland als in België bankentaksen tot de mogelijkheden, alhoewel er momenteel geen nieuws of plannen zijn. In theorie kan België kan een nieuwe regering een heffing afkondigen en kan Nederland het Duitse voorbeeld volgen, zo stelt  Petrarque.

De Duitse bankentaks, die in 2011 wordt ingevoerd, kost volgens de analist de Duitse beursgenoteerde banken 5 procent van de winst voor belasting. De impact op de nettowinst bedraagt 7 tot 10 procent. Gezien het groot aantal deposito’s dat ING in Duitsland heeft, is de impact voor de Nederlandse bank echter relatief beperkter.

Franse grootbanken zien een heffing van 1 tot 1,2 procent tegemoet in 2013, rekent Petrarque. Omdat de naar risico gewogen activa van ING in Frankrijk laag zijn, is de impact voor de Nederlandse bank volgens hem lager dan de Franse concurrenten.

Op het Damrak noteert ING 2,2 procent lager bij beneden gemiddelde volumes. De AEX verliest 0,4 procent. Op de Stoxx600 zijn banken samen met basismaterialen de slechtst presterende sector.

Update: toegevoegd details heffing

Door: Arne Petimezas, ABM Financial News.
[email protected]
Amsterdam: +31(0)20-845 40 59
Groningen: +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.