Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

`Portugal moet om hulp vragen`

`Portugal moet om hulp vragen`
10 jan 2011 om 09:37

Portugal staat onder toenemende druk van met name Duitsland en Frankrijk om een beroep te doen op de noodregeling van de EU en het IMF van 750 miljard euro. Reuters meldt vandaag op basis van een bron dat sinds juli er overleg heeft plaats gevonden voor het geval dat Portugal vanwege te hoge rente wordt uitgesloten van de markten. Formele gesprekken hebben nog niet plaats gehad. Volgens de bron zijn ook Nederland en Finland van mening dat het beter is dat Portugal spoedig de handdoek in de ring gooit en om hulp vraagt.

Het bedrag waar Portugal om zou kunnen vragen licht volgens de bron op maximaal 100 miljard euro. “Meer dan 50 miljard euro maar minder dan 100 miljard euro, zeg tussen de 60 en 80 miljard euro. Dat is uit de losse pols want we weten niet hoeveel het Portugese bankwezen nodig heeft,” aldus de bron.

Eerder al moesten Griekenland en Ierland een beroep doen op de EU en het IMF. Griekenland kreeg leende 110 miljard euro en Ierland kreeg een financiering van 85 miljard euro, waarvan 17,5 miljard euro uit het Ierse pensioenfonds. Met de noodregelingen hoopt de EU verspreiding van de crisis naar Spanje en de kern van de eurozone te voorkomen.

Uit een poll van Reuters onder economen bleek dat de overgrote meerderheid een reddingsoperatie voor Portugal verwacht.

Afgelopen weekend meldde het Duitse weekblad Der Spiegel dat Berlijn en Parijs willen dat Portugal vraagt om een reddingsoperatie. Zowel een woordvoerder van bondskanselier Angela Merkel als een woordvoerder van de Portugese overheid ontkenden de berichtgeving.

De berichtgeving over de druk op het Zuid-Europese land komt voorafgaand aan belangrijke veilingen van obligaties door Portugal op woensdag en Spanje op donderdag. Portugal hoopt woensdag 1,25 miljard euro uit de markt te halen met 3- en 9-maands papier.

Eind vorige week begon het rendement op schulden van zwakke euro-landen en vooral Portugal sterk te stijgen. Vanochtend neemt het rendement op Portugees 10-jaars schulden ten opzichte van vrijdag toe met 6 basispunten tot 7,16 procent, blijkt uit data van Bloomberg. Op de valutamarkten staat de euro onder druk. De euro/dollar zakte vanochtend van 1,293 naar 1,287, de laagste stand in vier maanden tijd.

Europese Centrale Bank

De Europese Centrale Bank hervatte begin november vanwege de Ierse crisis de steunaankopen van staatsobligaties van eurolanden. In totaal heeft de ECB voor 73,5 miljard euro aan staatsobligaties gekocht. De ECB maakt niet bekend wat het precies heeft gekocht. Volgens marktgeruchten gaat het, naast Grieks staatspapier, om de schulden van Portugal en Ierland.

Door: Arne Petimezas, ABM Financial News.
[email protected]
Amsterdam: +31(0)20-845 40 59
Groningen: +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.