Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursupdate: Damrak op winst ondanks zorgen eurozone

Beursupdate: Damrak op winst ondanks zorgen eurozone
11 jan 2011 om 10:20

Het Damrak weet in het eerste handelsuur de winst uit te bouwen, waarmee de beurs de druk op obligaties van zwakke eurolanden naast zich neer lijkt te leggen. Vanochtend stijgen spreads tussen de lange obligaties van België, Spanje, Portugal en Ierland ten opzichte van Duitse bunds, ondanks nieuws dat Japan van plan is de obligaties van het Europese noodfonds te kopen. De euro/dollar weet wel van het Japanse besluit te profiteren en stijgt naar 1,2943.

 

Handelaar Michael Jabroer van Mijn-Effecten merkt op dat de Japanse obligatieaankopen een positief effect hebben op het sentiment. “De grootmachten zitten niet te wachten op het uiteenvallen van de eurozone.” Vorige week sprak China zijn steun voor de obligaties van Spanje. Peter Jurgens, een handelaar bij Keijser Capital, merkt op dat de kwartaalcijfers van Alcoa positief worden uitgelegd en worden geëxtrapoleerd naar het cijferseizoen. De aluminiumproducent maakte gisteren bekend voor het eerst sinds 2007 een boekjaar met winst te hebben afgesloten. Voor het vierde kwartaal van 2010 viel de omzet tegen, terwijl de winst beter was dan verwacht.

De AEX stijgt rond de klok van tien uur 0,8 procent naar 357,12 punten. “We zijn gisteren op de steunlijn op 354 punten afgeketst,” Jabroer, die toevoegt dat de index richting de weerstand op 358,50 punten koerst. “Ik blijf positief in een volatiele markt,” zegt de handelaar over de tweespalt tussen positief economisch nieuws en bedrijfsnieuws en zorgen over de toekomst van de eurozone.

Op de andere Europese beurzen gaat Lissabon aan kop met een winst van 1 procent. Londen dikt 0,9 procent aan, gevolgd door Madrid met 0,6 procent. Op de Stoxx 600 gaan banken en industriële bedrijven aan kop. Underperformers zijn telecombedrijven gezondheidszorg aandelen.


Stijgers en dalers

Bouwers profiteren vanochtend van een positief rapport van het Economisch Instituut voor de Bouw. Het EIB concludeert dat de crisis in de sector lijkt te zijn uitgebodemd. Op de AEX is BAM (+2,2%) een van de grote winnaars. Heijmans dikt 1,8 procent aan, maar smallcap Ballast Nedam blijft achter met een winst van slechts 0,1 procent.

TomTom (+2,3%) is uitblinker op de AEX. Ook ASML (+2,2%), Randstad (+2,0%) en Philips (+1,5%) boeken goede vooruitgang. UBS verhoogde vanochtend het koersdoel voor Ranstad naar 50 euro, terwijl het advies voor midkapfonds USG People werd verlaagd naar Neutral. Niettemin stijgt USG met 1,1 procent. ING (+1,0%) herstelt wat van de verliezen van maandag, terwijl ArcelorMittal (-0,1%) achterblijft. Corio (+1,3%) is uit het rood gekomen na een adviesverhoging van Hold naar Buy door KBC.

Bij de midkapaandelen gaat ASMI met een winst van 3,1 procent aan kop. EuroCommercial Properties stijgt 0,4 procent na een adviesverhoging van Hold naar Buy door KBC. Vopak dikt 1,6 procent aan nadat het aankondigde een nieuwe terminal te bouwen in de Eemshaven in de provincie Groningen.

Correctie 11:12: 358,5 punten is een weerstand, geen steun

Door: Arne Petimezas, ABM Financial News.
[email protected]
Amsterdam: +31(0)20-845 40 59
Groningen: +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.