Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Flinke winsten op Damrak

Flinke winsten op Damrak
11 jan 2011 om 17:56

De Amsterdamse beurs is dinsdag flink hoger gesloten. De AEX won 1,2 procent op een stand van 358,30 punten. Michael Jabroer van Mijn-Effecten wijst op de resultaten die Alcoa maandag nabeurs bekend maakte. De aftrap van het cijferseizoen is daarmee een feit. Nu moet blijken of de bedrijfsresultaten ook daadwerkelijk goed zijn. Belangrijker vond Jabroer echter het signaal dat Japan afgaf. Het kenbaar maken dat het land bereid is schulden van de eurozone te financieren, ziet de handelaar van Mijn-Effecten als teken dat een meer collectieve aanpak van de problemen op gang is gekomen. Indien Wall Street vanavond hoger sluit dan voorspelt Jabroer morgen een aanval van de AEX op de high van 4 januari (360,87).

Stijgers en dalers

In de AEX werden 21 fondsen hoger verhandeld tegen 4 fondsen lager. Van de zwaarwegende fondsen zakte er vandaag geen door het ijs. De grootste winsten waren vandaag voor de chipsector. ASMI dikte 5,2 procent aan en ASML 4,1 procent. AMG won 5,0 procent en profiteerde daarmee van de resultaten die Alcoa bekend maakte. Air France-KLM en TomTom hadden met respectievelijk 3,4 en 3,1 procent ook de wind in de rug. TNT behoorde met 3,0 procent ook tot de winnaars. Ruud Vreeman kwam vandaag met een advies over de postmarkt waarop de vakbonden positief reageerden.

Bij de dalers ging Eurocommercial Properties aan kop. Het vastgoedfonds verloor 0,5 procent, ondanks een adviesverhoging van KBC. Andere verliezers waren in de AEX Ahold met een half procent en Fugro met 0,4 procent. Fugro werd vandaag nog genoemd door ABN AMRO als ‘top pick ‘ voor 2011. In de AMX noteerden verder nog slechts twee dalers, Binck en Unit4 verloren beide 0,1 procent.

Koersgrafiek Spyker Een opvallende stijger was Spyker Cars. Het aandeel won maar liefst 33,4 procent aan waarde. Een directe aanleiding voor de spectaculaire koersstijging was er niet. De markt lijkt meer geloof te krijgen in het succes van de overname van Saab al kan er ook sprake zijn van speculaties.


Griekenland geslaagd ogen nu gericht op Portugal

Griekenland heeft dinsdag 6-maands schatkistpapier geveild. Hiermee slaagden de Grieken er in de eerste financieringsronde van 2011 succesvol af te ronden. De rente die moest worden betaald, lag net onder het niveau van de kosten die het Zuid-Europese land betaalt voor zijn reddingsoperatie ter waarde van 110 miljard euro door de andere eurolanden en het IMF. Voor woensdag zijn de ogen van de wereld gericht op Portugal, die dan voor de eerste maal in 2011 een lening op de markt brengt. Al enkele dagen roepen Portugese politici dat zij de zaak onder controle hebben en dat geen hulp van het Europese noodfonds nodig is. De markt is echter wantrouwig.

Tussenstand Wall Street

De Dow Jones index noteerde omstreeks half zes 0,5 procent hoger op 11.693,33 punten. De breder samengestelde S&P won eveneens een half procent en noteerde op 1.276,33 punten. De Nasdaq tot slot dikte 0,4 procent aan op 2.718,15 punten.

 

Door: Merwin Bisseling en Robert du Bois, ABM Financial News.
[email protected]
Amsterdam: +31(0)20-845 40 59
Groningen: +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.