Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Japan financiert Europese tekorten

Japan financiert Europese tekorten
11 jan 2011 om 09:14

Japan is bereid een deel van de schulden van de eurozone te financieren. Yoshihiko Noda, de Japanse minister van Financiën, is van plan obligaties die zijn uitgegeven door het European Financial Stability Facility (EFSF) vanwege de Ierse reddingsoperatie te kopen. Dat melden nieuwsmedia.  Noda zei dat Japan als grote economie zijn steentje willen bijdragen om Europa te helpen met het te boven komen van de schuldencrisis.

Het 440 miljard grote EFSF is onderdeel van de noodregeling van 750 miljard euro voor de eurozone. Het IMF levert 250 miljard euro en de EU zelf draagt 60 miljard euro bij. In 2010 werd Griekenland overeind gehouden met 110 miljard euro aan noodleningen van de EU en het IMF. Ierland kreeg eind vorig jaar 67,5 miljard euro aan noodkredieten.

Het EFSF geeft 16,5 miljard euro uit voor de financiering van de Ierse reddingsoperatie, aldus de Europese Commissie. Deze maand geeft het EFSF 3 tot 5 miljard euro aan obligaties met een AAA-rating uit. Noda wil meer dan 20 procent van de eerste serie obligaties kopen, wat betekent dat het land aanvankelijk maximaal 1 miljard euro spendeert.

De steun van Japan komt nadat de Chinese vice-premier Li Keqiang vorige week zijn steun uitsprak in Spanje en daarnaast beloofde meer schulden van het Zuid-Europese land te kopen. Later schreef de Spaanse krant El Pais dat China voor 6 miljard euro aan Spaanse schulden koopt. Eerder kocht China de schulden van Portugal en Griekenland.

Japan bezit meer dan 1 biljoen dollar aan buitenlandse valuta. Daarmee bezit het land na China de grootste valutareserves ter wereld. Vandaag bleek dat de waarde van de Chinese valutareserves is uitgekomen op 2,85 biljoen dollar.

Door: Arne Petimezas, ABM Financial News.
[email protected]
Amsterdam: +31(0)20-845 40 59
Groningen: +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.