Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Vreeman adviseert opzet nieuw fonds voor postmarkt

Vreeman adviseert opzet nieuw fonds voor postmarkt
11 jan 2011 om 13:31

Oud-burgermeester Ruud Vreeman meent dat de sociale partners geld moeten reserveren om tot een nieuw op te zetten arbeidsovereenkomstenfonds te komen. Alleen zo kan volgens Vreeman de postmarkt een sector worden "met gangbare Nederlandse arbeidsvoorwaarden". Vreeman is aangesteld als adviseur in het conflict tussen vakbonden en postbedrijven over een nieuwe cao. De sleutel om uit de ontstane impasse te komen ligt volgens de adviseur bij de sociale partners. "Zij moeten weer om de tafel gaan zitten", aldus Vreeman. Een nieuw akkoord is "cruciaal" voor een stabiele postmarkt. Vreeman meent dat partijen uiterlijk op 1 april tot een akkoord moeten zijn gekomen voor een cao voor de postmarkt. Daarbij adviseert de oud-burgervader van Tilburg om het uitvoeringsbesluit, een zogenoemde AMvB, ook uit te stellen tot 1 april. Een cao had er feitelijk al op 1 januari moeten zijn, zoals afgesproken bij de liberalisering van de postmarkt.


Nieuw fonds

Vreeman meent dat het van belang is om financiële ruimte te creëren voor de nieuwe postbedrijven om de overgang naar arbeidsovereenkomsten te kunnen betalen. Postbedrijven (inclusief TNT) en vakbonden moeten daarom volgens Vreeman een tijdelijk gezamenlijk fonds oprichten: het arbeidsovereenkomstenfonds. Het fonds compenseert het verschil in kosten voor een arbeidsovereenkomst en een overeenkomst van opdracht. Daarnaast kan het fonds mogelijk een bijdrage leveren aan het van naar werk begeleiden van TNT-postbodes van wie de baan wordt bedreigd, vult Vreeman aan. Bedrijven storten een bijdrage in het fonds en krijgen vervolgens naar rato van de afgesloten arbeidsovereenkomsten uitgekeerd uit het fonds.

Reactie minister en staatssecretaris

Volgens staatssecretaris Bleker en minister Kamp is het advies een belangrijke stap op weg naar een goed werkende postmarkt. Bleker: “Het is een gedegen advies, waar ik positief tegenover sta, omdat het gericht is op het bereiken van een duurzame oplossing voor de hele sector. De geschetste aanpak zorgt voor fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden en houdt tegelijkertijd voor de korte termijn rekening met de werkgelegenheid bij de nieuwe postbedrijven.” Minister Kamp vindt dat postbedrijven en vakbonden nu voortvarend aan de slag moeten. Hij is bereid het advies van Vreeman over te nemen om het gebruik van ovo’s nader te onderzoeken.

 

Door: Robert du Bois, ABM Financial News.
[email protected]
Amsterdam: +31(0)20-845 40 59
Groningen: +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.