Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursblik: overname SelektMail door Sandd positief voor TNT

Beursblik: overname SelektMail door Sandd positief voor TNT
12 jan 2011 om 14:10
Analisten reageren positief over de aangekondigde overname van SelektMail door Sandd. Prijsvechter Sandd meldde vandaag dat het concurrent SelektMail over wil nemen voor een onbekend bedrag. “Het betekent gewoon een concurrent minder,” zegt analist Nico van Geest van Keijser Capital. Van Geest, die een Buy advies hanteert met een koersdoel van 25,65 euro, merkt op dat het aandeel TNT de eindejaarsrally op het Damrak heeft gemist. Ook Sjoerd Ummels, een analist bij ING, ziet de consolidatie als positief. “De postmarkt gaat van felle concurrentie naar een rustiger competitief landschap,” aldus de analist van ING. “Het werkt de pricing power [van TNT] in de hand, wat uiteindelijk goed is voor de marge,” concludeert Ummels.

CAO postbedrijven

In ander nieuws rond de postbedrijven raadde gisteren oud burgermeester Ruud Vreeman, die het ministerie van Economische Zaken adviseert, postbedrijven aan langer de tijd te geven om meer bezorgers in vaste dienst te nemen. De deadline is verlengd van oktober 2012 naar januari 2014. De gestelde eis dat 80 procent van de werknemers een vast contract moet hebben, werd niet aangepast. Vreeman pleitte daarnaast voor de oprichting van een fonds om de overgang van arbeidsovereenkomsten te versoepelen.

Het overgrote deel van de postbezorgers bij Sandd en SelektMail werken met stukloon, terwijl TNT veel meer medewerkers heeft met vast contracten. Daardoor heeft het beursgenoteerde postbedrijven relatief hogere arbeidskosten.

Vreeman heeft de sociale partners tot 1 april 2011 de tijd gegeven om een tijdsschema overeen te komen voor het ingroeipad van het aantal vaste postbezorgers in de periode tot aan januari 2014.  De adviseur stelde dat als de postbedrijven en de vakbonden er niet voor april uitkomen en een CAO overeenkomen, de overheid zelf de ingroei en het eindpercentage van vaste arbeidsovereenkomsten oplegt. Met het advies van Vreeman lijkt de eis dat alle nieuwe postbezorgers vanaf januari 2011 een vast contract moet hebben, van de baan.

Analist Dieter Furniere van KBC Securities schreef vanochtend in een note dat het advies van Vreeman positief is voor TNT omdat nog steeds een groter aantal postbezorgers bij de concurrentie een vast contract moet krijgen. Sjoerd Ummels van ING ziet het uitstel als een tegenvaller. Ummels wijst er daarnaast op dat TNT direct heeft laten te weten geen geld beschikbaar te stellen voor het door Vreemans voorgestelde overgangsfonds.

TNT is vandaag een smaakmaker op het Damrak. Het aandeel koerst 1,7 procent hoger op 19,97 euro.

Door: Arne Petimezas, ABM Financial News.
[email protected]
Amsterdam: +31(0)20-845 40 59
Groningen: +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.