Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursupdate: Damrak hoger voorafgaand aan Portugese veiling

Beursupdate: Damrak hoger voorafgaand aan Portugese veiling
12 jan 2011 om 10:01

Het Damrak profiteert vanochtend van positieve verwachtingen voorafgaand aan een belangrijke veiling van Portugese schulden en optimisme over het cijferseizoen. De AEX heeft de winst wat weten uit te bouwen en stijgt een half procent naar 360,19 punten. ArcelorMittal en ING trekken vanochtend de kar.

“Er is goede hoop dat Portugal gaat slagen,” zegt Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer over de Portugese veiling van 1,25 miljard euro aan lange obligaties. Bender zegt dat het verloop van de veiling zeer belangrijk is voor Spanje en Italië, die deze week ook naar de markt gaan.

Vanochtend staat het rendement op 10-jaars staatspapier van Portugal licht lager op 6,86 procent, blijkt uit data van Bloomberg. Ook de schulden van andere zwakke eurolanden stijgen vanochtend. Afgelopen dagen steeg het rendement op 10-jaars Portugese schulden tot boven de pijngrens van 7,0 procent. Het rendement is sindsdien gedaald, volgens marktgeruchten vanwege ingrijpen door de Europese Centrale Bank.

Op de andere Europese beurzen gaat de Spaanse IBEX 35 aan kop met een winst van 2,5 procent. De Portugese PSI20, de CAC en de DAX stijgen allen 1,1 procent. Op de Stoxx 600 boeken banken veruit de meeste vooruitgang, gevolgd door basismaterialen. Retailers en voedsel en dranken zijn de underperformers. Op de valutamarkt is de euro/dollar boven de 1,30 gestegen.

Bender zegt over de winsten voor aandelen vanochtend dat beleggers goede verwachtingen hebben voor het cijferseizoen. Hij wijst daarnaast op een grote order voor Airbus en de sterke groei van de Duitse economie van 3,6 procent in 2010. Aandelen EADS, het moederbedrijf van Airbus, dikken 3,5 procent aan nadat een Indiase budgetmaatschappij 180 toestellen heeft besteld.


Stijgers en dalers

Koplopers op de AEX zijn ArcelorMittal (+1,9%) en ING (+2,4%). Andere stevige koerswinsten zijn voor BAM (+1,7%), TNT (+1,7%) en Wereldhave (+1,5%). Bodemonderzoeker Fugro (+0,6%) gaat gelijk op met de AEX na een koersdoelverhoging naar 69,00 euro door KBC. KPN blijft achter met een winst van 0,2 procent nadat analisten van Barclays hun adviezen voor de Europese telecomsector verlaagden. Vijf aandelen staan in het rood, waarbij Philips (-0,7%) en ASML (-0,6%) hekkensluiters zijn.

DSM (+1,5%) maakte bekend een belang van 4,95 procent in Danisco te hebben. Een verkoop van het belang, waarover nog geen definitieve beslissing is genomen, levert een boekwinst op van 129 miljoen euro. Heineken dikt 0,2 procent aan. De bierbrouwer meldde in Nigeria een belang te hebben gekocht in twee holdingen van Sona Group, waardoor de capaciteit wordt vergroot met 3,7 miljoen hectoliter.

Bij de midkapfondsen is Ten Cate met een winst van 3,0 procent de uitblinker. Ten Cate meldde in een persbericht dat de omzet van Defender producten vorig jaar conform de verwachting meer dan verdubbeld is tot ongeveer 60 miljoen dollar. Smallcap Spyker Cars schiet omhoog met een winst van net geen 20 procent.

Door: Arne Petimezas, ABM Financial News.
[email protected]
Amsterdam: +31(0)20-845 40 59
Groningen: +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.