Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Commissie wil sterker vangnet zwakke eurolanden

Commissie wil sterker vangnet zwakke eurolanden
12 jan 2011 om 17:16

EU-commissaris voor Economische en Monetaire zaken Olli Rehn wil een sterker vangnet voor zwakke eurolanden, melden nieuwsmedia. Rehn wil dat de noodregeling voor de eurozone, het 440 miljard euro grote European Financial Stability Facility (EFSF), meer armslag krijgt op om te treden ten tijde van crises. Het EFSF kan effectief niet meer dan 250 miljard euro uitlenen omdat anders niet meer wordt voldaan aan de AAA-rating. Rehn wil dat de effectieve capaciteit van het fonds wordt vergroot.

Het EFSF is onderdeel van de noodregeling van 750 miljard euro voor de eurozone. Het IMF levert 250 miljard euro en de EU zelf draagt 60 miljard euro bij. In 2010 werd Griekenland overeind gehouden met 110 miljard euro aan noodleningen van de EU en het IMF. Ierland kreeg eind vorig jaar 67,5 miljard euro aan noodkredieten. Portugal wordt door velen gezien als de volgende kandidaat voor noodleningen nadat het Zuid-Europese land dreigt te worden uitgesloten van de kapitaalmarkt.

In ander nieuws melden de Wall Street Journal en Bloomberg op basis van bronnen dat wordt voorgesteld het EFSF in omvang te vergroten en daarnaast de mogelijkheid te geven staatsobligaties te kopen. Ook wordt geopperd de rente te verlagen op noodleningen en Portugal kredieten ter waarde van 60 miljard euro aan te bieden. Reuters meldt dat het een intern rapport van de Commissie heeft ingezien waarin een eenmalige bankenheffing van 50 miljard euro wordt voorgesteld om het European Stability Mechanism (ESM), de opvolger van het in 2013 aflopende EFSF, te financieren.

Eind 2010 stelden een aantal eurolanden, het IMF en de ECB voor de noodregeling te vergroten. Duitsland dwarsboomde echter dat voorstel. Ook wees de grootste economie van de eurozone een voorstel van Jean-Claude Juncker, de Luxemburgse premier en minister van Financiën en Giulio Tremonti, de Italiaanse minister van Financiën, om namens de monetaire unie gezamenlijke obligaties uit te geven af.

Portugese veiling verloopt succesvol

De voorstellen om de capaciteit van de eurozone om crises te bedwingen te versterken komen nadat Portugal vandaag succesvol lange obligaties veilde. In een nauwgezet gevolgde veiling bracht Portugal voor 1,25 miljard euro aan 4- en 10-jaars schulden aan de man. Het rendement op de 10-jaars obligaties was lager op 6,716 procent, terwijl het rendement op de 4-jaars obligaties steeg naar 5,396 procent. Het rendement op 10-jaars Portugese schulden is vandaag gedaald naar 6,78 procent nadat eind vorige week de pijngrens van 7 procent werd doorbroken.

De Portugese minister van Financiën Fernando Teixeira dos Santos zei dat de veiling een succes was, aldus Reuters. Volgens de minister waren buitenlandse beleggers goed voor 80 procent van de vraag. Besparingen van de Portugese private sector zijn te klein om de schulden van de overheid te financieren, waardoor het land is aangewezen op buitenlandse beleggers.

 

Dinsdag zei Premier José Socrates dat het begrotingstekort in 2010 lager zal uitkomen dan de geraamde 7,3 procent. De premier ontkende daarnaast dat zijn land hulp nodig heeft. In ander nieuws verlaagde de Portugese centrale bank de groeiverwachting voor 2011 naar een krimp van 1,3 procent. Daarmee is de centrale bank pessimistischer over economische vooruitzichten dan de Europese Commissie, die uitgaat van krimp van 1,0 procent.

Steun ECB, China en Japan

De succesvolle veiling van Portugal komt nadat de Europese Centrale Bank de afgelopen dagen volgens marktgeruchten flink heeft ingegrepen om de obligaties van zwakke eurolanden te ondersteunen. Eind vorige week had de in Frankfurt gevestigde centrale bank voor 74 miljard euro aan staatspapier van eurolanden gekocht.

Naast het ingrijpen door de ECB hebben Japan en China steun beloofd. De Chinese vice-premier Li Keqiang sprak vorige week zijn steun uit in Spanje en beloofde daarnaast meer schulden van het Zuid-Europese land te kopen. Later schreef de Spaanse krant El Pais dat China voor 6 miljard euro aan Spaanse schulden koopt. Eerder kocht China de schulden van Portugal en Griekenland. Yoshihiko Noda, de Japanse minister van Financiën, is van plan obligaties die zijn uitgegeven door het European Financial Stability Facility (EFSF) vanwege de Ierse reddingsoperatie te kopen. Noda wil meer dan 20 procent van de eerste serie obligaties kopen, wat betekent dat het land aanvankelijk maximaal 1 miljard euro spendeert.

Door: Arne Petimezas, ABM Financial News.
[email protected]
Amsterdam: +31(0)20-845 40 59
Groningen: +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.