Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Damrak boekt nette winsten in Europese aandelenrally

Damrak boekt nette winsten in Europese aandelenrally
12 jan 2011 om 17:55
Aandelen hebben vandaag flinke winsten geboekt nadat de risicobereidheid onder beleggers sterk toenam dankzij een succesvol verlopen veiling van Portugese staatsobligaties. Vooral Europese banken boekten vandaag uitzonderlijke winsten, mede profiterend van een positief rapport voor de sector van analisten van JPMorgan Cazenove.

In een nauwgezet gevolgde veiling bracht Portugal aan het einde van de ochtend voor 1,25 miljard euro aan 4- en 10-jaars schulden aan de man. Het rendement op de 10-jaars obligaties was lager op 6,716 procent, terwijl het rendement op de 4-jaars obligaties steeg naar 5,396 procent. Aandelen aarzelden aanvankelijk na de veiling, terwijl obligaties van zwakke eurolanden en de euro enige tijd onder druk kwamen te staan. Later op de dag keerde het tijd en herstelde de euro, zetten aandelen een rally in en vernauwde de spreads tussen Duitse bunds en de schulden van de periferie van de eurozone.

Het rendement op 10-jaars schulden van Portugal, het land dat door velen wordt gezien als de volgende kandidaat voor noodleningen, daalde tot 6,78 procent nadat vorige week de pijngrens van 7 procent werd doorbroken. De Europese Centrale Bank heeft een lijn in het zand getrokken,” merkte Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer op over het lagere rendement op de 10-jaars schulden tijdens de veiling en marktgeruchten over ingrijpen door de ECB.

Op het Damrak eindigde de AEX 1,2 procent hoger op 362,41 punten, de hoogste stand in 2011 en het hoogste slot sinds eind september 2008. Handelaar Michael Jabroer wijst er op dat de weerstand op 360,87 punten is geslecht. Hij ziet ruimte voor de index naar de 375 punten, waarbij bedrijfscijfers op de voorgrond zullen komen.

In de rest van Europa werden vanmiddag recordwinsten geboekt. De Spaanse IBEX 35 dikte 5,2 procent aan, gevolgd door de Italiaanse FTSE MIB met 3,6 procent en de Portugese PSI20 met 2,4 procent. Naast banken deden verzekeraars en basismaterialen gerelateerde aandelen goede zaken. Underperformers op de Stoxx 600 waren Food & Beverage en Personal & Household Goods.

Stijgers en dalers

Op de AEX eindigden drie aandelen in het rood. Ahold (-1,4%) droeg de rode lantaarn, gevolgd door Air France-KLM (-0,9%) en TomTom (-0,5%). Grote winnaar was ING (+3,7%), gevolgd door TNT (+3,4%) en DSM (+3,0%). TNT concurrent Sandd maakte bekend dat het sectorgenoot SelektMail overneemt voor een onbekend bedrag. Analisten legden de consolidatie op de postmarkt positief uit voor TNT. “De postmarkt gaat van felle concurrentie naar een rustiger competitief landschap,” aldus analist Sjoerd Ummels van ING. DSM onthulde voorbeurs een belang van 4,95 procent te hebben in Danisco, dat wordt overgenomen door DuPont. DSM zegt de stukken met een boekwinst van 129 miljoen euro van de hand te kunnen doen.  

ArcelorMittal (+2,8%) zette een stevige winst neer. Ook BAM (+2,6%) deed goede zaken. Fugro steeg 2,3 procent na een koersdoelverhoging van KBC. Achterblijvers waren Shell en Unilever met winsten van enkele honderdste procenten.

Bij de midkapfondsen waren Delta Lloyd en Ordina met winsten van beide 3,4 procent de uitblinkers. Ook ASMI mocht met een plus van 3,2 procent rekenen op veel kopersinteresse. Smallcap Spyker beleefde vandaag een wilde rit en eindigde uiteindelijk 5,5 procent lager op 5,72 euro. Het aandeel opende vanochtend op 6,20 euro en steeg in de loop van de handelsdag naar 7,65 euro.

Marktkenners merkten op dat beleggers een gokje lijken te wagen met Sypker, dat, eigenaar is van het Zweedse Saab. “Het is kopen met de ogen dicht,” zei analist Tom Muller van Theodoor Gilissen Bankiers, die geen nieuws zag voor de aanvankelijke koerswinst van vandaag zag. Handelaar Michael Jabroer van Mijn-Effecten merkte op dat het aandeel zwaar overbought is. Cees Smit van Today’s Brokers stelde dat veel kleine beleggers zijn ingesprongen op de sterke koerswinst.

Tussenstand Wall Street

Wall Street heeft in de loop van de ochtendhandel de winst weten uit te bouwen. De Dow Jones stijgt 0,8 procent, de S&P dikt 0,9 procent aan en de techzware Nasdaq stijgt 0,6 procent.  Aanjager is grootbank JPMorgan Chase, dat 2,4 procent wint.

 

Update 18:08: om extra informatie en commentaar toe te voegen.

Door: Arne Petimezas, ABM Financial News.
[email protected]
Amsterdam: +31(0)20-845 40 59
Groningen: +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.