Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX eindigt lager na spannende dag

AEX eindigt lager na spannende dag
13 jan 2011 om 18:00

De Amsterdamse beurs is donderdag lager gesloten. De AEX leverde 0,5 procent in op 360,79 punten. Volgens Ed Manie van Keijser Capital maakt de markt even een pas op de plaats na de opluchting van de afgelopen dagen. Hoewel Spanje en Italie vandaag met succes obligaties veilden moesten ze wel flink meer betalen. "Dit levert gemende gevoelens op", aldus Manie. Wel voegt hij toe dat de rente die Spanje moest hoger lag dan bij de vorige veiling, maar dat deze wel weer lager was dan de verwachtingen. De vermogensbeheerder ziet in Amerika, waar de nodige macrocijfers werden bekend gemaakt, eveneens een gemengd beeld. De stijging van de eerste steunaanvragen waren daarbij voor Manie wel een domper. De euro/dollar maakte vandaag een flink herstel door. De euro won omstreeks de klok van half zes maar liefst 2,3 procent aan waarde op een koers van 1,3371. Manie wijst daarbij op de veilingen en het rentebesluit van de ECB enerzijds en de waarschuwingen die Moody’s en S&P afgaven aan Amerika. De ratingbureaus zeiden Amerika zijn tekorten in de gaten te houden.


Europa slaagt voor test

Nadat Portugal woensdag al met succes obligaties veilde, was vandaag de beurt aan Spanje en Italië . De twee Zuid-Europese landen haalden respectievelijk 3 miljard en 6 miljard euro op. Wel moest er meer worden betaald om te kunnen lenen. Vervolgens liet de Europese Centrale Bank weten dat het geen wijziging doorvoert in de huidige rentestand. Dit was conform de verwachtingen van de markt. De euro/dollar koerste 1,9 procent hoger op 1,33123 punten.

Koersgrafiek TNT TNT in de spotlight

Postbedrijf TNT maakte bekend Belgische en Italiaanse activiteiten te verkopen. Als een verrassing kwam dit niet, omdat TNT in Vision2015 al aankondigde zich te concentreren op bepaalde markten waarin het een sterke positie inneemt. Verder werd bekend dat SelektMail vermoedelijk wordt overgenomen door Sandd. "Een concurrent minder", aldus Nico van Geest van Keijser Capital. Ook de analisten van ING zien door het verdwijnen van Deutsche Post, moederbedrijf van SelektMail de concurrentiedruk afnemen in de sector. TNT sloot donderdag 2,3 procent hoger.

DSM lanceert bod Martek

DSM lanceert vandaag het bod op het aan de Nasdaq genoteerde Martek Biosciences. Eind vorig jaar kondigde DSM de overname van Martek aan. Het bod loopt tot 11 februari 2011. In totaal betaalt DSM zo’n 1,1 miljard dollar. Per aandeel betaalt het bedrijf geheel in contanten 31,50 dollar. De overname draagt direct bij aan de winst per aandeel van DSM. Wim Hoste van KBC vindt DSM "goedkoop ogen". Fabian Smeets meent dat de overnamesom voor Martek "erg fatsoenlijk" is en verhoogde zijn koersdoel naar 49 euro. Het aandeel sloot 0,9 procent lager op 44,56 euro.

Stijgers en dalers

In de AEX werden 9 fondsen hoger verhandeld tegen 16 fondsen lager. De zwaarwegende fondsen lieten een verdeeld beeld zien. Shell (-1,5%) en ArcelorMittal (-1,9%) leverden in waar ING (+2,2%) en Philips (+1,4%) juist de weg naar boven vonden. De grootste winst was voor TNT met 2,3 procent op de voet gevolgd door ING. SBM Offshore en ASML waren met respectievelijk -2,7 en 2,0 procent de grootste verliezers binnen de hoofdindex.

In de midkap gingen Ordina (2,0%) en AMG (+1,9%) aan kop en waren het Ten Cate (-2,2%) en CSM (-2,1%) die de rode lantaarn droegen. Opvallende koersuitslagen waren er vooral bij de smallcaps. Versnellingsbakken producent Antonov won 13,3 procent waar Spyker 12,6 procent inleverde. Voor beide koersbewegingen was niet een directe aanleiding. Spyker won de afgelopen dagen al tientallen procenten aan koerswaarde.

Tussenstand Wall Street

Rond de klok van kwart voor zes noteerde de Dow Jones index 0,2 procent lager op 11.736,74 punten. De S&P noteerde 0,1 procent lager en de Nasdaq kroop zelfs 0,1 procent in de plus. Beleggers kregen diverse macrocijfers gepresenteerd. Tegenvaller was vooral de onverwachte stijgingen van de eerste steunaavragen. Verder namen de producentenprijzen harder toe dan verwacht en daalde het handelstekort licht.  De hogere producentenprijzen worden in een later stadium vaak deels doorberekend aan de consument. Volgens Ed Manie maken beleggers zich op voor de cijfers van Intel vanavond nabeurs. Bij goede cijfers kan dit een aanjager zijn voor de beurzen morgen.

 

Door: Robert du Bois, ABM Financial News.
[email protected]
Amsterdam: +31(0)20-845 40 59
Groningen: +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.